DJB podneo amandmane na predlog izmene izbornog zakona

Beta 05.02.2020

Pokret Dosta je bilo (DJB) podneo je Skupštini Srbije niz amandmana na predlog izmene izbornih zakona koje je predložila vladajuća većina u parlamentu.

Usvajanjem tih amandmana, predložene izmene zakona kojima se izborni cenzus spušta sa pet na tri odsto biće odložene do 1. juna 2020. godine, odnosno nakon održavanja parlamentarnih izbora.

Takođe, amandmanima se predlaže i uvođenje "stepenastog cenzusa", što će značiti povećavanje izbornog praga za koalcije dve i više stranaka.

Sednica Skupštine na čijem će dnevnom redu biti promena izbornih zakana zakazana je za 6. februar.

"Podsećamo da je neprikosnoveni demokratski standard da se izborno zakonodavstvo ne menja u godini pred izbore, a naročito ne manje od mesec dana pred raspisivanje izbora. Ako se to radi, to je jasan znak da je motiv politička korist vlasti, a ne unapređenje demokratije u Srbiji", navodi se saopštenju pokreta.

Kako ocenjuju, do predloga izmene zakona došlo je zbog "straha vlasti" od bojkota koji je najavio jedan deo opozicije, te se na taj način stvaraju usovi da "lažna opozicija" uđe u Skupštinu.

"Ideja spuštanja izbornog praga na tri odsto nije sporna, jer predstavlja preporučeni demokratski standard u Evropi, ali osim trenutka stupanja na snagu pre izbora, sporna je i činjenica da vlast odbija da istovremeno uvede i stepenasti, veći cenzus za koalicije dve i više stranaka, kako bi se sprečila zloupotreba ove mere", obrazlaže DJB.

(Beta, 02.05.2020)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »