Američki izaslanik Palmer upozorio da Rusija pokušava da podeli Balkan

Beta 12.02.2020

Specijalni izaslanik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer upozorio je da Rusija pokušava da podeli region i ometa njegovu integraciju sa Zapadom, prenosi danas portal Euraktiv.

"Zabrinuti smo zbog ruskih namera u odnosu za Zapadni Balkan", rekao je Palmer za bugarski servis Radija Slobodne Evrope u intervjuu objavljenom juče, dan posle njegove posete Sofiji.

Rusija više voli Zapadni Balkan koji je rascepkan, podeljen, sumnjičav, koji ima element haosa, rekao je Palmer.

On je ukazao da je još jedan izazov za Balkan aktivnost ruskih agenata.

Palmer je pomenuo pokušaj udara u Crnoj Gori 2016. godine, pokušaj ubistva bugarskog trgovca oružjem po scenariju sličnom trovanju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji i naveo "ruske napore da podriju podršku za Prespanski sporazum između Skoplja i Atine", kao "još jedan primer zloćudne aktivnosti od strane ruske države".

Prespanskim sporazumom potpisanim 2018. godine okončan je skoro trodecenijski spor oko imena između Atine i Skoplja, i otvorilo put za Severnu Makedoniju da se pridruži NATO-u i EU. Palmer je izrazio nadu da će Savet EU u martu odlučiti da otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

"Želeli bismo da vidimo da se vrata otvore. Obe zemlje odgovaraju zahtevima i nadamo se da će Evropski savet to priznati time što će pristati da otvori pregovore za vreme svog sastanka u martu," rekao je.

Palmer je prošlog avgusta imenovan za specijalnog izaslanika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan.

(Beta, 02.12.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »