Čanak: Izborni uslovi u Srbiji 'užasno loši ali ne i gori nego 2000. godine'

Beta 13.02.2020

Lider Socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je večeras da su uslovi za izbore u Srbiji "užasno loši", ali da će LSV učestvovati na izborima zato što će "bojkot obezbediti samo da SNS dobije još više poslanika nego što ima sada".

Ocenio je da vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) na lokalno nivou radi niz nedopustivih stvari kao što je "teror nad građanima u južnom Banatu od strane uterivača glasova".

Čanak je u emisiji TV N1 "360 stepeni" rekao da su uslovi za izlazak na izbore 2000. godine bili još gori nego što su sada "zato što tada nisu plašili ljude nego su ih ubijali, kao što je ubijen kandidat za predsednika Srbije Ivan Stambolić", ali, rekao je on, "bez 24. septembra (kada su održani izbori koje je Slobodan Milošević izgubio), ne bi bilo 5. oktobra 2000. godine, koji je bio odbrana izbornih uslova".

"Za izborni uspeh SNS biće najodgovorniji oni koji bojkotuju izbore. I 'beli listići' su bili štetočinska politika, a ovako smanjivanjem izlaznosti (bojkotom) biće dovoljno da SNS sa 60 odsto u parlamentu s punim legitimitetom donosi odluke", kazao je Čanak.

Dodao je da će "u parlamentu sigurno kao opozicija biti predstavnici ultradesničarskih organizacija i tu je ceo problem".

Čanak je rekao da je "LSV opozicija iako učestvuje u vlasti u Novom Sadu".

"Da li je neko opozicija ili nije, meri se po tome da li taj neko glasa za budžet ili ne glasa. LSV je uvek glasala protiv budžeta u vojvođanskoj i republičkoj Skupštini, a to što je deo komunalne koalicije u Novom Sadu je da bismo mogli da se bavimo komunalnim problemima, prihvatili smo deo odgovornosti i to je cela priča", rekao je Čanak.

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović je izjavio da su njegovi argumenti za neizlazak na izbore to što "u Srbiji postoji sistem koji nije ni demokratski, ni evropski" i da bi "učestvovanje na izborima dalo legitimitet izborima koji su lažni".

"Izbori su obesmišljeni i lažni: ako su izbori potkupljivanje glasača, da mogu da izgube posao ili da ga nikada neće dobiti ako ne glasaju za režim. Ako bismo pristali da učestvujemo u tome, mi bismo priznali da je sve to normalno, a nije", rekao je Obradović.

On je rekao i da su "oni koji mogu da ćute na ono što se dešava u Srbiji, deo vladajućeg režima" i pomažu ga na direktan ili indirektan način.

(Beta, 02.13.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »