Virus u Kini 'logistička noćna mora' stranih kompanija

Beta 18.02.2020

Obustavljeni radovi, radnici u karantinu, mnoštvo lokalnih ograničenja i nedovoljno maski: zapadne kompanije u Kini doživljavaju "logističku noćnu moru" dok pokušavaju da pokrenu rad u zemlji koju muči koronavirus.

Novogodišnji praznici, produženi sve do 10. februara, završeni su, ali kineska ekonomija ostaje u velikoj mjeri paralizovana drastičnim merama za zaustavljanje epidemije virusne upale pluća.

Od 109 američkih kompanija na istoku Kine, koje je anketirala Američka privredna komora u Šangaju, dve trećine su nastavile proizvodnju, ali 78 odsto nema dovoljno radnika za normalan rad proizvodnih linija.

"Radnici su pod ograničenjima putovanja i karantina (...) Većini fabrika teško nedostaje rade snage, čak i pošto im je dozvoljeno da ponovo rade", rekao je predsednik Komore Ker Gibs komentarišući anketu objavljenu u ponedeljak.

Van pokrajine Hubei, u centralnom delu Kine, polazišta epidemije odsečenom od sveta od 23. januara, mnoge metropole nameću zatvaranje kojim obavezuju svoje stanovnike da ne izlaze iz kuće i ozbiljno ograničavaju saobraćaj.

Glavni grad, Peking, podvrgava sve pridošlice karantinu od četrnaest dana. Između ostalog, 38 odsto anketiranih američkih kompanija nema dovoljno zaštitnih maski za svoje zaposlene.

"U nekim okruzima, da biste mogli da ponovo počnete da radite, morate da obezbedite po dve maske svakog zaposlenog i da imate zalihe maski za dve nedelje", rekao je Pol Sajvs, šef Evropske privredne komore za jugozapadnu Kinu.

"Ali ne može se naći toliko maski u Kini", gde postoji nestašica, rekao je on. Mnoga preduzeća naručuju maske iz inostranstva, ali isporuka je komplikovana.

Dobijanje odobrenja za nastavak aktivnosti ponekad je kao trka s preponama. "Pravila se razlikuju zavisno od okruga. Ogromna je gomila nerešenih zahteva za odobrenje rada i vrlo malo naznaka" kada bi se odobrenja mogla dobiti, rekao je Sajvs.

A kada se proizvodnja nastavi, obilje je izazova - prvo zato što nije proradio veliki broj kineskih fabrika-podizvođača, koje komponentama snabdevaju strane grupe.

Znak tih teškoća je to što je nemački automobilski gigant "Folksvagen" odložio za 24. februar ponovno pokretanje svojih fabrika sa kineskim SAIC-om.

Ukazao je u ponedeljak na "izazove lanca snabdevanja" i "ograničenja za prevoz radnika". Fabrike će ponovo početi da rede jedna po jedna, kako bude bilo uslova.

"Ako nema kočnica, ne možete prodati automobil! Sinhronizacija snabdevanja je i dalje zaglavljena", rekao je u utorak Jerg Vutke, predsednik Evropske privredne komore u Kini.

On smatra da ograničenja saobraćaja i zadržavanje stanovnika u kućama - mere na lokalnom nivou, komplikuju "logističku noćnu moru" kako bi se dopunile zalihe i osigurale isporuke kupcima.

"Ako imate dovoljno sreće da imate vozače (kamiona), morate imati na umu da će vozač koji iz Šangaja ode u (susednu) pokrajinju Điangcu biti stavljen karantin čim se vrati", ne računajući nevolje zbog različitih lokalnih "dozvola" za putovanje, rekao je Vutke.

"Ako proizvoditea, a ne isporučujete, onda punite svoje magacine. Zalihe u mnogim kompanijama već dostižu vrhunac", objasnio je on.

Potrošnja u Kini je i dalje slaba i produžava se jer su tržni centri zatvoreni.

Američki "Epl" je u ponedeljak najavio da neće dostići ciljeve prodaje u ovom kvartalu i ukazao na ozbiljno poremećenu proizvodnju "ajfona" u Kini gde su njegove prodavnice i dalje zatvorene.

Dugotrajna blokada mogla bi ugroziti mala i srednja preduzeća. "Oni su najviše pogođeni, nemaju resurse velikih grupa (...) da izdrže četiri meseca", rekao je Sajvs.

Za Jerga Vutkea ta "alarmantna" situacija pokazuje prekomernu zavisnost od Kine kao "fabrike sveta", koja se dugo smatrala "nepobedivom" zbog svoje sposobnosti za brzu i masovnu proizvodnju.

"Nesmo bili budni (...) Ali mnoge kompanije razmišljaju o diversifikaciji svojih lanaca snabdevanja u drugim zemljama. Ne zato što će to biti bolje ili jeftinije, već samo da bi se izvukle kada glavna zemlja-dobavljač tone u mrak", rekao je Jerg Vutke, predsednik Evropske privredne komore u Kini.

(Beta, 02.18.2020)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »