Vulin potvrdio da je Srbiji isporučen prvi deo ruskog PVO sistema Pancir

Beta 22.02.2020

 Ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrdio je da je na batajnički aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" danas iz Rusije dopremljen prvi deo sistema protivvazdušne odbrane "Pancir S1".Vulin je ocenio da nabavkom defanzivnog naoružanja, "jedinog takvog u regionu", Srbija nastavlja sa jačanjem svoje odbrambene moći i uvećanjem potencijala odvraćanja.

"Na ovaj način dodatno se snaži naša sposobnost da budemo i ostanemo vojno neutralni, što je temeljno bezbednosno opredeljenje vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, naše Vlade i Skupštine", naveo je Vulin a prenelo Ministarstvo odbrane.

Prethodno je portal Sputnjik preneo da je transportni avion s prva dva od šest sistema protivvazdušne odbrane "Pancir S1" koje je Srbija naručila od Rusije, sleteo je nešto pre 14 časova na batajnički aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović".

Po navodima portala, sistem je u Srbiju dopremljen avionom "An-124 Ruslan" kojim su ranije iz Rusije isporučeni i helikopteri Mi-35 za potrebe Vojske Srbije.

Sporazum o nabavci baterije sistema "Pancir" Srbija i Rusija zaključile su 2019. godine.

Artiljerijsko-raketni sistem za protivvazduhoplovna dejstva "Pancir S1" namenjen je za protiv-vazdušnu odbranu objekata od izviđanja i dejstva iz vazdušnog prostora, kao i za zaštitu PVO jedinica i drugih sredstava ratne tehnike.

(Beta, 02.22.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »