DJB na sednici Skupštine Srbije proverava ima li promena

Beta 02.03.2020

Pokret Dosta je bilo (DJB) saopštio je da će svojim učešćem u pripremnom delu poslednje sednice Skupštine Srbije pred izbore ponovo proveriti da li se išta suštinski promenilo u odnosu vlasti prema njihovim poslanicima koji već četiri godine uzaludno pokušavaju da na dnevni red uvrste makar jedan predlog.

U saopštenju se navodi da su poslanici DJB podneli 40 predloga, među kojima i izmene zakona za bolju kontrolu izbora i sprečavanje izbornih krađa, zabranu izgradnje mini hidroelektrana, uvođenje besplatnih udžbenika i vrtića za svu decu u Srbiji, obezbeđivanje pluralizma u medijima, zaštitu prava savesnih vlasnika oružja, kao i zakon o Кosovu i Metohiji.

"Od početka rada ovog skupštinskog saziva u junu 2016. godine pa sve do danas, vladajuća većina nije dozvolila opoziciji da na dnevni red stavi nijednu jedinu tačku. Uprkos tome što se vlast hvali da je Nenadu Čanku i Gordani Čomić dala po jednu tačku dnevnog reda, građani znaju da su oni satelit-opozicija vlasti", navodi se u saopštenju DJB.

DJB je saopštila da će svojim učešćem "proveriti da li opozicija u Skupštini sada može da iznese svoje predloge za dopunu dnevnog reda bez dobro uvežbane opstrukcije vladajuće koalicije", i "da li vladajuća većina još uvek glasa na zvonce".

Kako se dodaje, proveriće i da li u danu u kome opozicija predlaže dopune dnevnog reda sada postoji Poslovnikom propisana pauza ili se od poslanika i dalje očekuje da 12 sati ne izađu iz skupštinske sale, da li vlast ima potreban kvorum, ili njihovi poslanici nastavljaju s praksom da elektronske kartice ostavljaju u sistemu iako nisu u sali.

"Proverićemo da li će predsedavajući poštovati ustanovljen i unapred objavljen redosled obraćanja poslanika, ili će i dalje na preskok prozivati opozicione poslanike baš u trenutku kada su primorani da napuste salu, da li je sada moguće reklamirati povredu Poslovnika tokom predstavljanja dopuna dnevnog reda, ili se vladajuća koalicija i dalje drži izmišljene "prakse" kojom je to do sada poslanicima bez izuzetka uskraćivala", najavio je DJB.

DJB će učešćem na sednici proveriti i "da li je vladajuća većina odustala od ustanovljenog običaja da nakon obraćanja opozicionog poslanika mimo reda prozove poslanike Rističevića, Atlagića i Martinovića, kako bi skrenuli temu sa predložene dopune dnevnog reda na uvede i klevete koje urušavaju dostojanstvo i reputaciju Narodne skupštine u javnosti", dodaje se u saopštenju.

(Beta, 03.02.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »