LSV povodom Dana žena: Pravo se ne stiče, nego osvaja

Beta 08.03.2020

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) je danas, povodom Međunarodnog dana žena, saopštila da se "pravo ne stiče, već se osvaja".

LSV smatra da je početak kampanje za lokalne, pokrajinske i republičke izbore u Srbiji "sjajan trenutak" da se svi učesnici podsete na kvotu od 40 odsto za "manje zastupljeni pol", kada budu kreirali liste kandidatkinja i kandidata.

"Ovaj simboličan datum na početku nove predizborne kampanje je dobar početak. Dozvolite ćerkama da umesto kuće, spremaju revolucije. Vaše unuke će im biti zahvalne", poručila je funkcionerka LSV-a Ana Pataki u saopštenju.

Podsetila je da je poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić koja je predložila amandman da žene moraju biti zastupljene sa 40 odsto na kandidatskim listama za izbore, potom iščlanjena iz stranke, jer je prekršila odluku DS o bojkotu rada parlamenta.

To se desilo iako je Čomić stvorila uslove da više žena bude u skupštinskim klupama i otvorila prostor za veće učešće žena na mestima odlučivanja, kada je izvršna vlast u pitanju, navela je Pataki.

"Većinu stvari koje danas uzimamo zdravo za gotovo, u najvećem broju slučajeva, omogućile su žene. Na štetu svog vremena i energije, borile se da imamo deo prava koja nam pripadaju", navle ja ona.

Ana Pataki je nabrojala da "za sve što smo do sada postigle, možemo zahvaliti nekoj feministkinji, ženi koja je prva studirala, prvoj doktorki nauka, prvoj ženi u svemiru, svakoj koja je pre nas ostavila traga u istoriji, da bismo mi danas mogle ostvariti aktivno biračko pravo, pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na planiranje porodice, pravo na raspolaganje sopstvenom imovinom".

(Beta, 03.08.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »