Vučić: Siguran sam da SAD neće odustati od zahteva Prištini da ispuni uslove za dijalog

Beta 09.03.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je siguran da SAD neće odustati od zahteva Prištini u vezi ispunjenja uslova za otpočinjanje dijaloga sa Beogradom.

Vučić je u Valjevu, posle obilaska fabrike namenske industrije Krušik, ocenio i da nema "nikakvih sumnji" da u nekim zemljama EU postoje "određene simpatije" prema kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju.

"Postojale su simpatije prema Kurtiju i kod dela naše javnosti dok nije počeo da priča o velikoj Albaniji", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je i da zna mnoge iz inostranstva koji su zainteresovani za uništenje vojne industrije Srbije.

Nakon posete valjevskoj vojnoj fabrici Krušik, Vučić je rekao da postoje strane firme koje su zaradile na problemima s kojima se Krušik suočavao, aludirajući na negativni publicitet koji je ta fabrika imala posle afere sa minobacačkim minama.

Vučić je rekao da će se ta fabrika suočavati sa problemima negativnog imidža u godinama koje dolaze ali da on ne želi da sve aktuelne probleme pripiše događajima iz septembra prošle godine već da je spreman da se obavi nezavisna forenzička revizija i da se utvrdi ko sve nije dobro radio svoj posao.

"Razgovarao sam sa malim brojem radnika. Oni su srećni što smo došli i što pokušavamo da preuzmemo brigu za zaposlene. I to je njihovo osnovno osećanje. Sve drugo da vam pričam, ko tu koga krivi, je bez veze, nepotrebno i besmisleno", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje u eventualnoj ulozi kompanije Jugoimport SDPR, Vučić je rekao da je to veoma važno preduzeće za vojnu industriju Srbije i da će se proveriti da li su oni dobro radili svoj posao, ali da ne misli da je to srž problema.

Vučić je rekao da je i Vojska Srbije imala relativno male narudžbine od fabrika vojne industrije, jer su mnoga oruđa bila jako dugo u fazi razvoja, ali da su sada polako počela da ulaze u serijsku proizvodnju zbog čega se može očekivati da se narudžbine povećaju.

"Ja sam spreman da razgovaram o svim razlozima zbog kojih smo došli u ovakvu situaciju, posle rekordne 2018. godine. Ima tu i smanjene potražnje. Biće većih ulaganja od naše vojske, kada nova oruđa budu ulazila u naoružanje. A mnogo problema je bilo u poslednjim godinama, spoljne okolnosti nisu bile dobre", rekao je on.

Predsednik je najavio da će, uprkos svim tim problemima, Srbija sačuvati odbrambenu industriju i težiti da opremi svoju vojsku najboljim mogućim oružjem.

(Beta, 03.09.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »