RSE: Hag traži izručenje dvoje radikala sa izborne liste

Beta 10.03.2020

Mehanizam za krivične sudove u Hagu, naslednik Haškog tribunala, očekuje od Srbije hapšenje i izručenje poslanika Srpske radikalne stranke (SRS), Vjerice Radete i Petra Jojića, bez odlaganja, rečeno je iz tog suda za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Iz Ministarstva pravde Srbije odgovorili su za RSE da uslovi za izručenje Radete i Jojića nisu ispunjeni.

RSE je pitanja nadležnima uputio dan pošto je Republička izborna komisija potvrdila izbornu listu radikala za parlamentarne izbore u Srbiji, na kojoj su i Radeta i Jojić, optuženi za nepoštovanje suda u Hagu.

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove potvrdilo je 24. februara odluku da se Radeti i Jojiću sudi u Hagu zbog zastrašivanja, pretnji i nuđenja mita svedocima u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, haškog osuđenika.

Time je odbačena žalba Srbije na tu odluku i njen zahtev da funkcionerima SRS bude suđeno u Srbiji.

"Mehanizam sada čeka ispunjenje zahteva za hapšenje. Od svih država članica Ujedinjenih nacija, uključujući Srbiju, očekuje se da će postupati u skladu sa zahtevima za izručenje svih optuženih pred Mehanizmom. U slučaju Petra Jojića i Vjerice Radeta očekujemo da budu uhapšeni i bez ikakvog odlaganja prebačeni u pritvorsku jedinicu Mehanizma u Hagu", rekla je za RSE portparolka Mehanizma Helena Iglston (Eggleston).

Iz Ministarstva pravde Srbije za RSE su odgovorili da prema pravosnažnoj odluci Višeg suda u Beogradu nisu ispunjeni uslovi za izručenje Jojića i Radete.

"Srbija poštuje pravosnažne odluke domaćih sudova. Nastavićemo da se zalažemo pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove da sudski postupci budu vođeni pred nadležnim sudom u Srbiji, uz davanje svih garancija za nepristrasno i fer suđenje", navelo je Ministarstvo.

Radeta je na petom, a Jojić na 11. mestu na listi SRS za redovne parlamentarne izbore koji će biti održani 26. aprila.

Republička izborna komisija 9. marta je potvrdila listu čiji je nosilac Šešelj, čime je Radeti i Jojiću i zvanično odobrena kandidatura za nove poslaničke mandate.

Radeta je za RSE rekla da nju i Jojića "od predaje Haškom mehanizmu štiti Ustav Srbije i pravosnažno rešenje Višeg suda u Beogradu koji je odlučio da nema pravnog osnova" za njihovo izručivanje.

Ona je dodala da je njihov slučaj "već presuđena stvar o kojoj više ne može da se sudi".

"Mi smo se ovde svojevremeno odazvali pozivu Višeg suda u Beogradu i apsolutno smo dostupni i u svakom momentu spremni da se odazovemo pozivu naših organa", kazala je Radeta.

Na pitanje da li politički angažman Radete i Jojića može predstavljati otežavajuću okolnost u predmetu, kao i da li bi vlasti u Srbiji trebalo da ograniče političko delovanje osoba koje potražuje sud u Hagu, iz Mehanizma je rečeno da neće komentarisati.

Haški tribunal je oktobra 2012. godine podneo optužnice protiv troje članova SRS, a nalog za njihovo hapšenje vlastima u Beogradu upućen je januara 2015. godine. Trećeoptuženi Jovo Ostojić preminuo je 2017. u Srbiji i protiv njega je postupak obustavljen.

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučilo je 2016. godine da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje članova SRS, zato što nacionalni zakon o saradnji s Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja optuženih samo za ratne zločine, a ne i za nepoštovanje suda.

Tribunal je 5. oktobra 2016. izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete, ocenivši da je Beograd nekoliko puta odbio da postupi po nalogu suda, da ih uhapsi i izruči u Hag.

Na zahtev Tribunala, Interpol je za optuženim radikalima raspisao "crvene poternice". Haški tribunal je Srbiju nekoliko puta prijavio Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u slučaju članova SRS.

Po zatvaranju Tribunala, na kraju 2017. godine, predmet protiv Jojića i Radete preuzeo je Mehanizam. Sudija Mehanizma Ajdin Akaj doneo je u junu 2018. odluku da se proces ustupi Srbiji, međutim, ta odluka je poništena, navodi RSE.

(Beta, 03.10.2020)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »