DJB pozvao Ustavni sud da sačuva poredak, a poslanike da se sete šta im je posao

Beta 19.03.2020

Poslanici pokreta Dosta je bilo (DJB) uputili su poziv predsedniku Ustavnog suda Srbije da učini sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi se sačuvao ustavni poredak u zemlji i funkcionisanje države vratio u zakonske okvire.

Kako je rečeno danas na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, u želji da naglase da je prilikom uvođenja vanrednog stanja u Srbiji prekršen Ustav, poslanici DJB obratili su se predsednicima Visokog saveta sudstva, Vrhovnog kasacionog suda, Državnog veća tužilaca, Advokatske komore Srbije, kao i republičkom javnom tužiocu.

Poslanik DJB Vojin Biljić naveo je da Ustav Srbije jasno propisuje da odluku o vanrednom stanju donosi Narodna skupština a da su 15. marta predsednik Srbije, predsednica Vlade i predsednica Skupštine takvu odluku doneli bez objašnjenje ko je odlučio da Skupština ne može da se sastane.

"Ne želimo da verujemo da je razlog za to bila odluka Vlade o zabrani okupljanja što bi bilo kršenje Ustava jer bi to značilo da je izvršna vlast suspendovala Skupštinu", rekao je Biljić i dodao da je ovo napad na ustavni poredak, posebno što vlada nije proglasila vanrednu situaciju nego vanredno stanje.

Biljić je ponovio da "nikad nije dolazilo do slične zloupotrebe skupštine, čak i kad je zasedala van granica zemlje i kad su nasilno svrgavani šefovi države kao i u sistemima koji se nisu smatrali demokratskim".

"Očekujemo da će predsednik Ustavnog suda, kao i predsednici ostalih relevantnih institucija kojima smo se obratili, biti svesni ozbiljnosti situacije i posledica ovog protivustavnog čina. Očekujemo da preduzmu sve što Ustav i zakoni države nalažu kako bi se očuvali narodna suverenost, vladavina prava i demokratija u Srbiji", rekao je Biljić.

Poslanica DJB Branka Stamenković rekla je da ta stranka već treći dan drži konferenciju za novinare u Skupštini pokušavajući da skrene pažnju na značaj te institucije.

Ona je rekla da sada jeste najvažnije da se građani odbrane od korona virusa, ali da ne postoji potreba da se to radi kršenjem Ustava.

"Juče smo poslali i otvoreno pismo poslanicima i vlasti i opozicije uz poziv da potpišu zahtev za hitno sazivanje sednice i vraćanje društva u ustavne okvire, kako bi poslanici raspravljali o vanrednom stanju i potvrdili ga ili odbacili", rekla je Stamenković.

Ona je dodala da nije vreme za podele i da se svuda u svetu, kada neko pokušava da ugrozi integritet institucije svi parlamentarci udruže da ga zaštite.

Stamenković je odbacila objašnjenje da se ne sme sastajati više od 50 ljudi uz tvrdnju da se u Vladi svakodnevno sastaju, te da bi pre zasedanja Skupštine bilo moguće sprovesti mere zaštite.

Ona je još jednom pozvala kolege poslanike da se sete da je zadatak skupštine da kontroliše izvršnu vlast, kako se u vanrednom stanju ne bi donosile odluke kojima se krše ljudska prava više nego što je neophodno.

(Beta, 03.19.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »