BBC vesti na srpskom

Korona virus: Odlaganje Olimpijskih igara sve izvesnije, Kanada povukla sportiste

Kanada je prva zemlja koja je povukla sportiste i uputila „hitan poziv" da se Igre otkažu.

BBC News 23.03.2020
Canada's flag bearer Rosannagh Maclennan leads her national delegation during the opening ceremony of the Rio 2016 Olympic Games at the Maracana stadium in Rio de Janeiro on August 5, 2016
Getty Images
Kanadska sportistkinja Rosana Maklenan nosi zastavu na otvaranju Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016.

Održavanje Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju dodatno je dovedeno u pitanje pošto je Kanada postala prva veća zemlja koja se povukla sa takmičenja.

Premijer Japana Šinzo Abe prvi put je rekao da bi Olimpijske igre mogle biti odložene.

Iz reprezentacije Australije rekli su da je „jasno" da takmičenje ne može biti održano i obavestili svoje sportiste da se pripreme za Olimpijske igre 2020.

Očekuje se da Međunarodni olimpijski komitet (MOK) donese odluku kroz četiri nedelje.

Početak Olimpijskih igara zakazan je za 24. jul.

Šta kaže Kanada?

Kanadski Olimpijski i Paraolimpijski komitet saopštio je da je doneo „tešku odluku" o povlačenju sa takmičenja, posle konsultacija sa sportistima, sportskim udruženjima i kanadskom vladom.

Zatim je „hitno apelovao" na MOK, Međunarodni paraolimpijski komitet i Svetsku zdravstvenu organizaciju da odlože Igre za sledeću godinu.

„Iako smo svesni da odlaganje nosi velike poteškoće, ništa nije važnije od zdravlja i bezbednosti naših sportista i svetske zajednice", navodi se u saopštenju.

Kanađani su kasnije na Tviteru objavili poruku: „Odloži danas. Osvoji sutra".

Tvit: „Više od nastupa, rekorda ili medalje. Deo smo nečeg većeg" #TeamCanada


Šta kaže Šinzo Abe?

Japanski zvaničnici nedeljama uveravaju da će se Olimpijske igre održati kao što je planirano.

Ali, u obraćanju pred Parlamentom u ponedeljak, Abe je prvi put rekao da bi Igre mogle da budu odložene.

„Ako je održavanje Igara u punom kapacitetu teško izvodljivo, odluka o odlaganju je neizbežna, zato što smatramo da je bezbednost sportista na prvom mestu", rekao je.

Međutim, Abe insistira da ovo ne znači potpuno otkazivanje takmičenja.

Olimpijske igre nikada nisu odložene niti otkazane u doba mira. Igre 1940. godine, koje su otkazane zbog Drugog svetskog rata, takođe je trebalo da se održe u Tokiju.

Šta kaže Međunarodni olimpijski komitet?

Iz MOK navode da je odlaganje jedan od „scenarija", ali insistiraju da otkazivanje „ne bi rešilo nikakav problem niti bi bilo kome pomoglo".

U pismu sportistima, predsednik MOK-a Tomas Bah rekao je da je „ljudski život važniji od svega, uključujući održavanje Igara."

„Na kraju tunela kroz koji svi zajedno prolazimo, ne znajući koliko je dugačak, olimpijski plamen biće svetlo na kraju tunela".

korona virus
BBC
Banner
BBC

Šta kažu druge zemlje i sportisti?

U ponedeljak, Australija je obavestila sportiste da se pripreme za Olimpijske i Paraolimpijske igre 2021 na leto, prema godišnjim dobima na severnoj hemisferi.

„Jasno je da Igre ne mogu biti održane u julu", rekao je šef misije tima Australije Jan Česterman.

U nedelju, predsednik Međunarodnog atletskog saveza Sebastijan Kou pisao je Bahu i naveo da održavanje Olimpijskih igara u julu nije „ni izvodljivo, ni poželjno".

Američka asocijacija za atletske discipline pozvala je na odlaganje, kao i grupa takmičara Međunarodnog atletskog saveza.

„Kako se pandemija pogoršava i s obzirom na uvođenje sve većih zabrana, mislim da je sada trenutak da uputimo poziv [za odlaganje takmičenja]", kaže britanski biciklista Kalum Skiner ispred Međunarodnog atletskog saveza.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 03.23.2020)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »