Mladenović (Nova stranka): Povećano zagađenje vazduha direktno utiče smrtnost od korona virusa

Beta 09.04.2020

Predsednik Gradskog odbora Nove stranke u Beogradu Branko Mladenović upozorio je danas, pozivajući se na studiju istraživača Harvardske škole za javno zdravlje iz Bostona, da postoji veza između zagađenja vazduha i smrti od korona virusa.

"Istraživanje je sprovedeno u 3.000 američkih okruga, što je pokrivalo 98 odsto stanovništva Amerike, a studija je pokazala da je povećanje od samo 1 mg/m3 opasnih PM2.5 čestica povezano sa povećanjem stope smrtnosti od korona virusa za čak 15 odsto", navodi Mladenović, a saopštila je Nova stranka.

Mladenović je podsetio da svakodnevno zagađenje vazduha u Srbiji može direktno da utiče na ugroženost građana i od težih infekcija disajnih puteva.

Dodao je da je Nova stranka mesecima unazad upozoravala na "alarmantne podatke" o zagađenju vazduha i iznosila predloge koji, kako navode, mogu da dugoročno poboljšaju kvalitet života građana najzagađenijih gradova, ali da vlast nije pokazala političku volju da se tom problemu pristupi ozbiljno.

"Posebno zabrinjava i to što ovoliko zagađenje dodatno otežava funkciju respiratornih organa, čija je zaštita, u jeku pandemije korona virusa, od ključne važnosti. Međutim, umesto aktivnog blagovremenog delovanja, dobili smo muk nadležnih, koji sada dolazi na naplatu", istakao je on.

(Beta, 04.09.2020)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »