Joksimović i ambasadori EU u Srbiji: Nužna solidarnost EU sa zemljama kandidatima

Beta 15.04.2020

Ministarka evrointegracije Srbije Jadranka Joksimović naglasila je danas u razgovoru s ambasadorima država članica EU neophodnost zajedničkog evropskog odgovora na pandemiju korona virusa i solidarnosti EU sa državama kandidatima.

Ta solidarnost, podvukla je ona, obuhvata ukidanje odluke o ograničavanju izvoza medicinske opreme i korišćenje budućih fondova EU za ekonomski oporavak od krize.

Vlada Srbije je saopštila da je na video-konferenciji s ambasadorima Joksimović naglasila da će Srbija nastaviti da prati sporovođenje mera EU i njihovo prilagođavanje ekonomskim kretanjima uslovljenim krizom.

Razmotrena su pitanja značajna za odnose Srbije i EU, kao i pomoć EU Srbiji u prevazilaženju posledica pandemije.

Joksimović je, piše u saopštenju, "naglasila veliki značaj evropske solidarnosti i mehanizama zajedničkog evropskog odgovora, s obzirom da je Srbija u ugovornom odnosu sa EU i da taj odnos pruža osnov za uvećanje pomoći i podrške Srbiji pre svega u ekonomskom smislu kod zaštite investicija".

Ministarka je zahvalila Evropskoj komisiji za "razumevanje poruka u vezi s obezbeđivanjem podrške očuvanju egzistencijalnih potreba građana, zdravstvenog sistema i privrede Srbije".

Ambasadori država EU i Joksimović su se saglasili da je Srbija, piše u saopštenju, "na situaciju izazvanu pandemijom, odgovorila pravovremeno i da je preduzela adekvatne zdravstvene, preventivne i ekonomske mere u skladu s merama koje se primenjuju u EU".

Dodali su da, uprkos vanrednim okolnostima, proces proširenja EU treba da se očuva i nastavi, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

(Beta, 04.15.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »