Porast nasilja u Avganistanu (VIDEO)

Beta 20.04.2020

Najmanje 23 vojnika i policajaca kao i 9 civila ubijeno je u tri odvojena napada talibana na severu i jugu Avganistana, potvrdili su za AFP avganistanski zvaničnici. 

Na severu zemlje, u provinciji Tahar, prošle noći ubijeno je 16 vojnika i dva policajca. Ranjena su tri policajca. Istovremeno na jugu zemlje talibani su ubili 5 a ranili tri policajca. Na severu zemlje talibani su ubili i 9 civila i ranili šest. Oni su, kako je objasnio lokalni šef policije distrikta Balk, odbili da pobunjenicima daju novac.

Uprkos brojnim pozivima međunarodnih i avganistanskih zvaničnika da se uspostavi prekid vatre i da se razmene zarobljenici između talibana i vlasti u Kabulu, talibani su pojačali akcije.

Razmena zarobljenika je predviđena sporazumom između pobunjenika i Vašingtona, ali Kabul ga nije ratifikovao.

Sporazum, između ostalog, predviđa da se strane trupe u narednih 14 meseci povuku iz Avganistana, da se garantuje bezbednost talibanima i da počnu pregovori o budućnosti zemlje. Ceo postupak je usporen zbog stalnih međusobnih optužbi dve strane.

Tako su talibani optužili SAD da krši američko-talibanski sporazum stavljajući na uvid javnosti listu o 33 napada avionima i dronovima koje su izvele SAD i snage vlade u Kabulu, javila je jedna lokalna televizija na koju se poziva francuska agencija.

(Beta, 04.20.2020)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »