Nova stranka: Poštujmo žrtve Holokausta da nam se zločini ne bi ponovili

Beta 22.04.2020

Povodom 22. aprila, Dana sećanja na žrtve Holokausta i genocida nad Srbima, Romima i Jevrejima za vreme Drugog svetskog rata, Nova stranka je poručila danas da jedan od najstrašnijih zločina u modernoj istoriji sveta nikada i nikako ne sme biti zaboravljen.

"Pamtimo zločine i poštujmo žrtve da nam se ne bi opet dogodili, jedinstvena je poruka koju moramo poslati budućim naraštajima širom sveta", saopštila je Nova stranka.

"Poražavajuće je da se najveći logor u kome su mučeni i ubijani Jevreji na prostoru današnje Srbije, "Staro sajmište ", danas nalazi u užasavajućem stanju i nedopustivo je da se na mestima gde su se 40-ih godina nalazile bolnice i ćelije, danas nalaze stambene jedinice, poslovni prostori i ugostiteljski objekti", naveli su u saopštenju.

Nova stranka je navela da je stanje Starog sajmišta velika sramota Beograda i Srbije i zato su apelovali na gradsku upravu i Ministarstvo kulture da se posvete ovom objektu i konačno završe memorijalni centar kakav žrtve zaslužuju, umesto što se jednom godišnje slikaju kako polažu vence.

U saopštenju se podseća da je 22. april u Srbiji posvećen svim žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, ali pre svega grupi zatočenika logora Jasenovac koja je na današnji dan 1945. godine, krenula u proboj.

"U Srbiji je Holokaust imao ogromne razmere, jer je čak 90 odsto pripadnika jevrejske zajednice izgubilo život", podseća Nova stranka.

(Beta, 04.22.2020)

Povezane vesti »

Komentari

Društvo, najnovije vesti »