Nova stranka: Vlast brutalnim pritiscima na novinare vraća Srbiju u mračne devedsete

Beta 01.05.2020

Nova stranka saopštila je danas da vlast u Srbiji "brutalnim pritiscima" na novinare vraća Srbiju u "mračne devedesete", reagujući na vest da je novinarki portala Nova.rs Ani Lalić probušena guma na automobilu.

U saopštenju je stranka navela da "godinama unazad" upozorava na nedopustivo gaženje slobode medija, slobode mišljenja i izražavanja, ali i niz brutalnih uvreda i pritisaka na novinare, koji sve češće poprimaju zabrinjavajuće razmere.

"Od sramnih pokušaja da se žene koje se bave javnim poslom prikažu kao telesni objekti, težeći da na taj način dovedu u pitanje njihov kredibilitet kao osoba ili profesionalaca, do pretnji na društvenim mrežama, pa sve do privođenja, jasno je da su glavna meta režima zapravo svi građani Srbije, kojima žele da uskrate pravovremeno, objektivno i istinito informisanje", dodaje se u saopštenju.

Podsetili su da je predsednik Nove stranke Zoran Živković sednici Skupštine Srbije ove nedelje upozorio upravo na činjenicu da aktuelna vlast targetira imenom i prezimenom zaposlene u medijima "koji nisu u službi slavljenja lika i dela (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića".

"Nova stranka oduvek je pružala i nastaviće da pruža punu podršku retkim predstavnicima slobodnog novinarstva u Srbiji, koji se trude da opstanu na zatrovanom medijskom nebu", naglašava se u saopštenju.

Portal Nova.rs objavio je danas da je novinarki tog medija Ani Lalić danas u Novom Sadu neko probušio gumu na automobilu, te je po njenom pozivu policija obavila uviđaj.

Ana Lalić privedena je 1. aprila u Novom Sadu i zadržana u pritvoru zbog izveštaja o nedovoljnim santiranim merama u Kliničkom centru Vojvodine.

Krajem aprila Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu je odbacilo kririvičnu prijavu tog centra protiv nje.

(Beta, 05.01.2020)

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »