Vučić: Izveštaj Fridom hausa nije dobra vest

Beta 07.05.2020

Vučić je izjavio večeras da nije dobra vest to što je organizacija Fridom haus svrstala Srbiju u zemlje hibridnih režima s autoriratnim režimom."Ja sam s pažnjom pročitao izveštaj. Reč je o političkoj deklaraciji u kojoj ima zanimljivih stvari", kazao je, u emisiji "Ćirilica" na televiziji Hepi.

Dodao je da je pročitao da u Srbiji ne zaseda parlament, ali zaseda slobodni parlament i da on ne zna šta je to.

"Ja stvarno ne znam gde je slobodni parlament. To moraju da budu neki vredni ljudi da bi zasedali makar i alternativno, ja to ne znam", rekao je.

Kazao je i da u izveštaju piše i da je dokaz "prljavih poslova" Srbije i Kine kamere za nadzor.

"Ne razumem šta da odgovorim na to. Ali da ne banalizujemo, ima tu nekih tačnih primedbi i nekih stvari koje moramo da ispravimo u budućnosti", naveo je.

Srbija u novom godišnjem izveštaju Fridom hausa, prvi put posle 2003. nije svrstana u "delimično konsolidovane demokratije" već u kategoriju "hibridnih režima" u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene.

Kako se navodi u izveštaju "Zemlje u tranziciji" kojim je obuhvaćeno 29 zemalja bivšeg SSSR i Istočne Evrope, korak u nazad iz kategorije "delimično konsolidovanih demokratija" u kategoriju "hibridnih režima" pored Srbije načinila je i Crna Gora, dok su Kosovo i Sevrena Makedonija jedine zemlje u regionu Zapadnog Balkana koje su ostvarile napredak.

Pojam "hibridni režim" odnosi se na države u kojima vlast istovremeno može da sprovodi političku represiju i raspisuje izbore, u kojima su demokratske institucije krhke i postoje značajni izazovi u odbrani političkih prava i građanskih sloboda.

(Beta, 05.07.2020)

Beta »

Politika, najnovije vesti »