Stamatović: SPC u Crnoj Gori brani pravoslavlje i identitet Srba

Beta 14.05.2020

Predsednik stranke Zdrava Srbija (ZS) Milan Stamatović izjavio je danas da Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori ne brani samo svoja prava na slobodu veroispovesti već, kako je ocenio, se u toj zemlji brani "kompletno pravoslavlje".

"Ali i pravo na opstanak srpstva i zato svi moramo biti uz naš narod, u njegovoj borbi za očuvanje vere, kulture i nacionalnog identiteta", kazao je Stamatović, saopštila je njegova stranka.

Istakao je da je SPC jedina institucija koja do danas u Crnoj Gori "odoleva svim pritiscima crnogorskog režima", te da je ona "poslednji bastion odbrane srpskog i pravoslavnog identiteta".

"Zato i jeste glavna meta (predsednika Crne Gore) Mila Đukanovića koji po svaku cenu želi da je slomi i oduzme joj imovinu, što je i započeo donošenjem besramnog Zakona o slobodi veroispovesti", naveo je Stamatović.

Ocenio je da je srpski narod u Crnoj Gori "najugroženija manjina" u Evropi.

"Uprkos tome što najmanje trećinu stanovništva čine Srbi, a više od polovine građana Crne Gore se izjašnjava da govori srpskim jezikom, vlast se nije udostojila da im pruži osnovna ljudska prava, među kojima je i pravo na ispoljavanje svoje vere", naglasio on.

Dodao je da ZS podržava protestni skup podrške episkopu Joanikiju i sveštenstvu SPC "Sveća za slobodu" koji je zakazan za večeras ispred Crkve svetog Marka u Beogradu.

(Beta, 05.14.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »