Vučić razgovarao s Putinom o odnosima, situaciji u regionu i borbi protiv korona virusa

Beta 14.05.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o odnosima dve zemlje, situaciji na Zapadnom Balkanu i borbi protiv korona virusa.

Vučić je zahvalio Putinu što je iskazanom brigom za Srbiju i slanjem medicinske pomoći "potvrdio izvanredne strateške odnose Srbije i Rusije", saopštio je kabinet srpskog predsednika.

"Srbija je privilegovana što ima iskrenog prijatelja kakav je Rusija, kao što sam i ja počastvovan našim ličnim odnosom međusobnog uvažavanja i poverenja", rekao je Vučić Putinu.

Kako se navodi, Vučić je Putina obavestio o svim događajima u regionu, od situacije na Kosovu "do progona sveštenstva Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori".

Vučić je izrazio saosećanje zbog žrtava tokom pandemije korona virusa u Rusiji i nadu da će se ta zemlja "uspešno izboriti s epidemijom i što je moguće pre vratiti se u normalne životne i ekonomske tokove", navodi se u saopštenju.

Rekao je, kako se navodi, da je Srbija spremna da, ukoliko je potrebno i u okviru svojih mogućnosti, pruži pomoć Rusiji u borbi protiv korona virusa.

Vučić je Putinu kazao da je odlučio da, uz saglasnost ruske strane, odlikuje pripadnike tima Oružanih snaga Rusije koji su pomagali u suzbijanju korona virusa u Srbiji i doprineli da se epidemija za kratko vreme stavi pod kontrolu u najvećim žarištima, stoji u saopštenju.

Predsednik Srbije je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo što je Dan pobede, uprkos odlaganju tradicionalne parade na Crvenom trgu, "dostojno obeležen" i što "srpski i ruski narod, u duhu svog slobodarstva, poštuju svoje heroje, ne dozvoljavajući falsifikovanje istorije".

Oni su razgovarali i o unutrašnjem oslikavanju Hrama Svetog Save u Beogradu i saglasili se da je neophodno uskoro nastaviti zajednički rad, kako bi ta pravoslavna svetinja bila završena kako je planirano, uz pomoć Rusije, navodi se u saopštenju.

Dva lidera su izrazila očekivanje da će okolnosti uskoro dozvoliti razmenu poseta na visokom nivou i nastavak ranije planiranih međudržavnih kontakata, dodaje se u saopštenju.

Kremlj: Putin i Vučić za dalje jačanje srpsko - ruskog strateškog partnerstvaPredsednik Rusije Vladimir Putin i srpski predsednik Aleksandar Vučić založili su se u današnjem razgovoru za dalje jačanje srpsko-ruskog strateškog partnerstva, saopštio je Kremlj.

"Izražena je obostrana želja za dalje jačanje rusko-srpskog strateškog partnerstva i multilateralne saradnje, uključujući i razvoja zajedničkih projekata u oblasti energetike, železničkog transporta i u sferi visokih tehnologija", navodi se u saopštenju.

Kremlj je saopštio da je u telefonskom razgovoru, do kojeg je, kako navodi, došlo na inicijativu srpske strane, Vučić "u ime svih građana Srbije izrazio iskrenu zahvalnost za pomoć" koju je pružilo Ministarstvo odbrane Rusije.

Šefovi država su razmenili "tople čestitke" povodom 75. godišnjice Pobede nad fašizmom.

"Dogovoreno je dalje održavanje redovnog dijaloga", dodaje se u saopštenju Kremlja.

(Beta, 05.14.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »