Zaštitnik građana uputio lokalnim samoupravama preporuke o uslovima u romskim naseljima

Beta 19.05.2020

Zaštitnik građana Zoran Pašalić uputio je danas svim jedinicama lokalne samouprave u Srbiji Poseban izveštaj sa preporukama o uslovima u romskim naseljima u situaciji vanrednog stanja i primene mera zaštite usled pandemije korona virusa.

Poseban izveštaj, koji je urađen u saradnji sa nevladinom organizacijom A11, rezultat je poseta romskim naseljima tokom vanrednog stanja i sadrži deset preporuka za postupanje, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

Izveštaj je rezultat stanja koje su zatekli tokom obilaska deset romskih naselja u Beogradu, Kovinu, Pančevu i Kostolcu, tokom vanrednog stanja u aprilu i maju.

"Veliki broj stanovnika neformalnih naselja, kojih u Srbiji ima blizu šest stotina, nema pristup vodi, struji niti internetu i nisu u prilici da održavaju osnovnu higijenu, a još manje da deci omoguće praćenje školske nastave", navodi se u saopštenju.

Preporuke zaštitnika su dezinfekcija svih neuslovnih romskih naselja, posebno onih koji imaju loše higijenske uslove, obezbeđivanje kontejnera za smeće i njihovo redovno pražnjenje, obezbeđivanje redovnog snabdevanja vodom i strujom, planiranje paketa pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama u slučaju novog izbijanja zaraze, obezbeđivanje zaštitne opreme, maski i rukavica.

U preporukama se navodi i pomoć u boljem informisanju stanovnika tih naselja o merama zaštite od zaraze, omogućavanje održavanja nastave deci na daljinu, obezbeđivanje što ćešće isplate jednokratne socijalne pomoći stanovnicima i ostvarivanje uslova da zdravstvene medijatorke nastave rad.

(Beta, 05.19.2020)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »