Kurti najavio 'političke korake', odluka Ustavnog suda Kosova o Tačijevom ukazu neprihvatljiva

Beta 29.05.2020

Vršilac dužnosti premijera Kosova i lider pokreta Samoopredeljenje (PS), Aljbin Kurti, danas je ocenio da je "nepravedna i kao takva neprihvatljiva" odluka Ustavnog suda Kosova kojom je odobrio ukaz predsednika Kosova o imenovanju mandatara za premijera.

Ustavni sud Kosova je sinoć saopštio da je ocenio da je ukaz predsednika Kosova o imenovanju mandatara za sastav nove Vlade saglasan sa Ustavom i ustvrdio da posle izglasavanja nepoverenja Vladi ne treba ići nužno na vanredne parlamentarne izbore.

Kurti je danas najavio da će narednih dana obavestiti građane o političkim koracima koje će preduzeti zbog toga.

Kurti je na Fejsbuku napisao da se "u demokratskom svetu može naći malo ili nimalo slučajeva kada je pobednik izbora i sama vlada u ostavci i spremna na nove izbore, a da im to onemogućavaju ustavni sud i predsednik, pozivajući se na fiktivnu većinu u skupštini".

"Umesto da interpretira Ustav, Sud je izgleda pokušao da opravda prava predsednika", ocenio je Kurti.

Ustavni sud je naveo da 2010. i 2017. godine, posle izglasavanja nepoverenja vladi, nije bilo volje niti većine u Skupštini da se formira nova vlada, ali, konstatuje Kurti, "nije poznato kako su to konstatovali, pošto je raspuštanje Skupštine bilo automatsko".

"Sud je pisao odluku kao da ne postoji pobednik izbora, a sa druge strane Sud briše razliku između smenjivanja i ostavke Vlade", smatra Kurti.

Ocenio je da Sud izražava predrasudu kada kaže da pobednik nije predložio kandidata, i pritom Sud nije izrazio interesovanje za to, a to i ne stoji.

"U nekim slučajevima Sud je umesto interpretacije bavio ponovnim pisanjem Ustava", piše Kurti uz detaljno tumačenje sudske odluke.

"Nažalost, Ustavni sud se stavio na stranu onih koji su zarobili državu. On govori više o sebi, nego o pitanju koje je razmotrio", rekao je Kurti.

V.d. premijera je uz to poručio da se "naša bitka nastavlja, zajedno sa osvešćenim narodom, protiv ove korumpirane kaste".

Pošto navodi da "stvarno nismo imali velike nade u odluku Ustavnog suda", ali ocenjuje da je ipak "ova odluka nezamisliva i ispod svakog logičnog i pravnog nivoa".

"Kao nepravedna, ona je neprihvatljiva. O drugim političkim koracima ćemo upoznati građane u narednim danima", zaključio je Kurti.

(Beta, 05.29.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »