Обрадовић (Двери) представио Споразум о стварању услова за слободне изборе, позвао на преговоре

Бета 03.07.2020

Председник Покрета "Двери", Бошко Обрадовић, представио је данас предог "Споразума о стварању услова за слободне и поштене изборе" којег је упутио "свим политичким опцијама власти и опозиције" позивајући их да "што пре седну за преговарачки сто како би се превазишла актуелна политичка криза" у Србији.

Обрадовић је рекао новинарима у Чачку да његов предлог Споразума предвиђа формирање "прелазне, техничке владе стручњака" која би припремила и спровођење демократских избора.

"У тој влади не би био нико од садашњих лидера власти и опозиције, већ нестраначки стручњаци са задатком да обнове рад независних државних институција", рекао је он.

Њен задатак би било "пре свега спровођење законске обавезе слободног, објективног и непристрасног јавног информисања - како преко јавних медијских сервиса тако и у програмима приватних медија", рекао је Обрадовић.

То би значило промену комплетног састава Републичке изборне комисије (РИК), Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) и Агенције за борбу против корупције, као и уредника информативних програма Радио-Телевизије Србије и Радио-Телевизије Војводине најкасније шест месеци пре одржавања избора, како би се осигурали равноправни услови за све изборне учеснике.

"Споразум треба да буде усвојен у Народној скупштини у форми посебног закона (Лекс специалис), којим ће бити дефинисани и сви други контролни механизми у раду прелазне државне администрације у циљу спречавања функционерске кампање, злоупотребе државних ресурса и притисака на бираче у току предизборне кампање", рекао је Обрадовић.

Потом би потписници Споразума формирали заједничку Комисију за праћење реализације Споразума и примене закона којим ће Споразум бити потврђен у Скупштини Србије.

"Нема сумње да је Србија у још већој политичкој кризи после лажних избора који су недавно одржани, а били су недемократски и противуставни јер су усред изборног процеса мењани изборни закони и правила. Чак и такав лажни изборни процес био је још нерегуларнији него што је ико могао очекивати и власт је крала чак и изборе на којима опозиција није ни учествовала", рекао је Обрадовић.

На питање новинара шта ће се догодити уколико власт не прихвати предложени Споразум, Обрадовић је рекао да је "за власт много боље да га прихвати" и да седне за преговарачки сто него да опет дође до "разних немлих сцена" какве су биле у Новом Пазару пре неколико дана и у Београду у четвртак уече.

"Ова власт више неће смети да се појави у Србији јавно јер ће свуда и на сваком месту бити дочекана звиждуцима, и мислим да је много боље да седну за преговарачки сто и да се на време превазиђе ова политичка криза, него да клизимо у даље грађанске поделе и сукобе", рекао је Обрадовић.

(Бета, 07.03.2020)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Политика, најновије вести »