Združene inicijative i pokreti zahtevaju prekid sumnjivih projekata

Beta 16.07.2020

Više građanskih inicijativa potpisanih kao Građanske inicijative i pokreti zatražili su od nadležnih da momentalno obustave sve radnje na projektima za koje je nužno učešće građana, do okončanja zaraze virusom kovid 19.

"Dok su na snazi vanredne mere epidemiološke zaštite, građanima Srbije i Beograda zabranjeni su skupovi, a mnoge državne službe zatvorile su vrata za prijem stranaka, pa su samim tim, zainteresovani građani isključeni iz procesa odlučivanja i odbrane javnog interesa, što je protivno zakonu", navedeno je u saopštenju.

Objasnili su da je nakon snažnog protesta javnosti sa više od 7.000 prigovora i 30.000 potpisa peticije protiv prenamene zemljišta "Avala filma" na Košutnjaku, Sekretarijat za urbanizam grada Beograda doneo nejasnu odluku o "prekidu ranog javnog uvida" i ne zna se da li ovo znači privremenu obustavu celokupne procedure do završetka epidemije.

"Ovim apelom opominjemo aktuelnu gradsku ali i republičku upravu da ne pokušava trenutnu alarmantnu situaciju po javno zdravlje da iskoristi kao dimnu zavesu za ubrzanu realizaciju sumnjivih projekata, često i nezakonitih", navela su udruženja.

Oni su nabrojali da u sumnjive projekte ubrajaju: izgradnju stene za penjanje i hale u sklopu sportsko-rekreativnog centra Košutnjak, biciklističko-pešački most sa podzemno-nadzemnim garažama u blokovima 70 i 70a, prodaju dela Palate "Beograd", rekonstrukciju Savskog keja, izgradnju Beogradske gondole, širenje pešačke zone u centru grada, podzemnu garažu ispod Studentskog parka, izmeštanje starog savskog mosta, izgradnju nove zgrade MUP-a u bloku 39 i mnoge druge.

Potpisane inicijative i pokreti formirane su u svojim opštinama i krajevima upravo kao poslednja odbrana javnog interesa, a među njima su: Bitka za Košutnjak, Pešaci nisu maratonci, ZaNašKej, Sačuvajmo Gardoš i Zemun, Blok 70 - zajednička akcija, Srce Grada, Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku, UG Petlovo brdo, Sačuvajmo naš parkić, Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i Kreni-Promeni.

(Beta, 07.16.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »