Odbor slobodnih advokata: Zabraniti Udruženje sudija i tužilaca Srbije i izbrisati ih iz registra

Beta 16.07.2020

Advokat Čedomir Stojković saopštio je u ime Odbora slobodnih spontano okupljenih advokata da će podneti akt Ustavnom sudu Srbije sa zahtevom da se Udruženje sudija i tužilaca Srbije zabrani i izbriše iz registra.

"Formiranje udruženja sudija i tužilaca je neprihvatljivo za Evropu 21. veka i za stepen dostignutih ljudskih prava u Republici Srbiji, a posebno je suprotan Ustavu Republike Srbije usled čega se zahteva zabrana rada ovakvog udruženje", rekao je Stojković.

On je naveo da je Udruženje prekršilo više članova Ustava, i istakao da i sam naziv tog udruženja krši osnovna ljudska prava iz Ustava u vezi pravičnog suđenja i nepristrasne vlasti, jer je, kako je naveo, jasno da je prevashodni cilj tog udruženja uticaj tužilaštva na sudije, što je zabranjeno, ali i uticaj sudija na tužilaštvo.

"Pri tome Statutom ovog udruženja se eksplicitno navodi da je uslov za članstvo u njemu upravo posedovanje sudske, odnosno tužilačke funkcije, što znači da ovo udruženje ima ambiciju upravo da deluje na sudsku funkciju jer samo građanin sa sudskom i tužilačkom funkcijom može da bude član, a ne samo na fizičko lice koje je pripadnik neke struke", naveo je Stojković.

Odbor je u saopštenju ukazao i na činjenicu da je od svog nastanka 2018. godine do danas, Udruženje više puta javno istupalo sa političkim stavovima koji se ne mogu smatrati strukovnim, pa je na taj način očigledno "kroz delovanje tog udruženja došlo do uticaja politike na sudije koji su članovi tog neustavnog udruženja", usled čega se "javlja potreba da se ono što pre zabrani, kako bi se posledice ove neustavnosti na društvo i nezavisno sudstvo svele na najmanju meru, a potom otklonile".

(Beta, 07.16.2020)

Povezane vesti »

Društvo, najnovije vesti »