Bivši nemački vicekancelar Gabrijel lobirao da kompanija Tenis dođe u Srbiju

Beta 22.07.2020

Bivši vicekancelar Nemačke Zigmar Gabrijel lobirao je za dolazak kompanije "Tenis" u Srbiju.

Gabrijel, lider Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) od 2009. do 2017. godine, pomagao je tom proizvođaču mesa da realizuje investicije u Srbiji, proizilazi iz odgovora nemačke vlade na poslanički upit političara opozicione stranke Levice, prenosi Dojče vele navode nemačkog nedeljnika Špigel.

Ta investicija ipak nije realizovana iako ju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljivao i više puta se time hvalio.

Gabrijel je poslednjih nedelja na meti kritika zbog honorarne saradnje s kompanijom "Tenis" i misterioznih veza sa vlasnikom tog najvećeg nemačkog proizvođača mesa Klemensom Tenisom.

Tenis je posebno na udaru otkako je u klanici njegove firme u Reda-Videnbriku izbilo žarište korona virusa. Zaraženo je više od 1.500 radnika, mahom sa Balkana, koji su za medije govorili o užasnim uslovima u kojima rade i žive.

Gabrijel je pomagao Tenisu od 2014. do 2018. godine, dok je bio vicekancelar Nemačke i ministar privrede, a potom spoljnih poslova. Tenis je bio u Gabrijelovoj delegaciji koja je u novembru 2014. posetila Beograd i na večeri sa tadašnjim premijerom Vučićem.

Tokom te posete Beogradu, Gabrijel je rekao da je veliki broj potencijalnih investitora iz Nemačke pokazao veliku zainteresovanost za Srbiju, navodi Špigel.

Poslanik Levice Paskal Majzer, koji je postavio pitanje vladi o tom slučaju, rekao je da je "očito da je mesni baron Tenis još u vreme kada je Gabrijel bio ministar privrede, pa spoljnih poslova, imao krajnje privilegovan pristup tom tadašnjem šefu SPD, koji je kasnije sve unovčio".

Nedavno se saznalo da je Gabrijel zvanično bio angažovan u "Tenisu" na pitanjima trgovine, najmanje od marta do maja ove godine. Za to je dobijao honorar od 10.000 evra mesečno, te dodatne četvorocifrene honorare za svaki dan na službenom putu.

Politički magazin "Panorama" nemačkog javnog servisa objavio je da je Gabrijel bio zadužen da ispita mogućnosti bržeg transporta mesa do Kine šinskim putem i da pregovara s kineskim ministarstvom poljoprivrede zbog jednog slučaja izbijanja afričke svinjske kuge.

Vlada Nemačke je navela da se Gabrijel tokom obavljanja dužnosti ministra privrede najmanje 10 puta sastao sa Tenisom ili predstavnicima njegove firme, uključujući i nekoliko obilazaka pogona u Reda-Videnbriku.

Za Klemensa Tenisa srpska javnost je čula u septembru 2014. godine kada je on proveo tadašnjeg premijera Srbije Vučića kroz klanicu koja je sada žarište korone. Tenis, donedavno visoki funkcioner nemačkog fudbalskog kluba Šalke, odveo je tada Vučića i na derbi meč protiv Borusije Dortmund.

Vučić je bio najavio veliku investiciju "Tenisa" na pet lokacija u Vojvodini i proizvodnju do četiri miliona tovnih svinja godišnje, podseća Dojče vele.

Prema tvrdnjama kritičara, upravo je zbog potreba nemačke firme promenjen srpski Zakon o poljoprivednom zemljištu tako da i stranci mogu bez tendera da dobiju do 30 odsto zemljišta u ataru svake opštine.

Kritičari su se pribojavali da bi takva investicija uništila brojne stočare u Vojvodini i pretvorila ih u slabo plaćene nadničare "Tenisa".

Iako je "Tenis" praktično već bio dobio zemljište u Kikindi i Zrenjaninu, i iako je trebalo da dobije u Sečnju, Vršcu i Plandištu, kompanija je 2018. tražila odlaganje investicije, uz izgovor da se boji afričke svinjske kuge koje u Srbiji nije ni bilo.

(Beta, 07.22.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »