Udružena opozicija Srbije apeluje na Evropsku komisiju: ukjučiti Srbiju u zajedničku nabavku vakcina

Beta 23.07.2020

Udružena opozicija Srbije apelovala je danas na Evropsku komisiju da Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana uključi u zajedničku nabavku vakcina protiv virusa kovid 19, navodeći da bi EU time "dokazala da je joj je zdravlje svih u Evropi pođednako važno".

Iz te opozicione grupacije su podsetili da na Zapadnom Balkanu živi skoro 20 miliona ljudi koji kako su naveli, zaslužuju da im se pomogne na isti način kao i drugim građanima Evrope.

"Na ovaj način EU bi pokazala da evropska solidarnost nije rezervisana samo za one koji živi u zemljama EU, već je vrednost koja ne poznaje granice", stoji u saopštenju Udružene opozicije Srbije.

Ocenjuje se da je za Srbiju to od posebnog značaja jer je predsednik Aleksandar Vučić "izjavio da se pregovara o nabavci pet miliona vakcina koja je navodno testirana na određenoj populaciji".

"U medijima se spekuliše da je reč o vakcinama koje se proizvode u Kini. Ne možemo da govorimo o kvalitetu te vakcine ali smatramo da građani Srbije, kao i celog Zapadnog Balkana, treba da budu zaštićeni istim vakcinama kao i svi ostali građani Evrope", stoji u saopštenju.

Apel su uputili Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Narodna stranka, Pokret za preokret, Građanska platforma, Pokret slobodna Srbija, Državotvorni pokret Srbije, Ne davimo Beograd i Udruženi sindikati Srbije Sloga.

(Beta, 07.23.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »