Stoltenberg čestitao Zaevu pobedu SDSM na parlamentarnim izborima

Beta 26.07.2020

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg čestitao je danas lideru SDSM Zoranu Zaevu na pobedi njegove stranke na vanrednim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji.

Kako je saopštila SDSM, Stoltenberg je u telefonskom razgovoru Zaevu čestititao na pobedi SDSM i izrazio zadovoljstvo što je u Severnoj Makedoniji "reizabrano političko rukovodstvo koje je svojim hrabrim i ispravnim politikama uvelo zemlju u NATO, kao 30. članicu".

"Time je potvređeno opredeljenje Republike Severne Makedonije, kao članice Alijanse, da produži reformski put koji znači napredak, razvoj i stabilnost", rekao je Stoltenberg u razgovoru sa liderom vlađuće SDSM (sdsm.org.mk/soopstenija/15363).

Zaev je, dodaje se, zahvalio na čestitkama i naglasio da su izbori pokazali da su građani podržali posvećenost i ispravnost reformskog puta vlade SDSM u poslednje tri godine i istakao da Severna Makedonija ostaje čvrsto posvećena demokratskim reformama i evroatlantskoj integraciji.

Nova vlada koju će opet predvoditi SDSM, istakao je Zaev, "produžiće još jačim tempom posvećeno da radi, posebno na polju ekonomskog napretka, na reformama u pravosudnom sistemu, kao i na politikama koje će doneti razvoj i bolji život za sve građane.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 15. jula leva SDSM osvojila je najviše mandata u parlamentu sa 120 mesta – 46, dva više od glavnog konkurentna opozicione konzervativne VMRO DPMNE, a Zaev je najavio da će pregovore o formiranju nove koalicione vlade početi nakon Ilindena, 2. avgusta.

Poslanička mesta u parlamentu Severne Makedonije osvojili su još dosadašnji partner SDSM u vladi, albanska partija DUI - 15 mandata, koalicija Alijansa za Albance – Alternativa 12 mandata, partija "Levica" dva i Demokratska partija Albanaca jedan.

(Beta, 07.26.2020)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »