Kostreš: Zašto kineske kompanije ne plaćaju struju u Srbiji

Beta 28.07.2020

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš upitao je danas nadležne državne organe zbog čega dozvoljavaju gomilanje dugova za utrošenu električnu energiju stranim kompanijama koje su investirale u Srbiju, posebno onima iz Kine.

"Tragična je činjenica da država ne vodi računa o svojim ekonomskim interesima i dopušta ogromno gomilanje dugova kompanija koje dolaze iz mnogo bogatijih država", napisao je Kostreš u saopštenju.

Ističući da su mnogim stranim kompanijama istovremeno date velike povoljnosti da bi investirale u Srbiju i tako pomogle državi i njenim građanima, Kostreš je upitao da li je neplaćanje struje jedan od vidova pomoći.

Podsetio je da je najveći dužnik za neplaćenu električnu energiju Železara Smederevo u vlasništvu kineske kompanije Hesteel Group sa dugom od gotovo 4,7 milijardi dinara, a da je pri samom vrhu i kineska kompanija Serbia Zijin Bor Coper koja duguje 871 milion dinara.

EPS je upoznao javnost da dug 20 najvećih dužnika iznosi više od 19 milijardi dinara, što je, upozorava Kostreš, približno iznosu godišnjih budžeta svih gradova i opština u Banatu.

"LSV očekuje hitnu reakciju Elektroprivrede Srbije, ali i nadležnih državnih organa. Očekujemo da spisak od 20 najvećih dužnika po računu za struju neće ostati samo mrtvo slovo na papiru i da će dug biti plaćen", naveo je Kostreš.

Podsetio je da nadležni u Elektroprivredi Srbije redovno pozivaju građane da plaćaju svoje račune i još redovnije isključuju dužnike, bez obzira na to što je reč o mnogo manjim iznosima u odnosu na dugove pojedinih kompanija.

"Ako smo ekononomski nejaka država, sugurno je da nismo kolonija koju će neko isisati, isušiti i na kraju baciti", zaključio je Kostreš.

(Beta, 07.28.2020)

Pročitajte još

Ključne reči

Vojvodina, najnovije vesti »