N. Samardžić: EU treba da reaguje na progone javnih ličnosti

Beta 28.07.2020

BEOGRAD, 28. jula 2020. (Beta) – Osnivač političke organizacije Glas Nikola Samardžić izrazio je žaljenje što EU ne reaguje na "političke progone" ličnosti iz javnog života, koje pozivaju da se na prošlost ne odgovara novim nasiljem.

"Nasilnički porivi se nameravaju prenositi i u prošlost. Politički progoni, ispunjeni lažnim etičkim patosom, uobičajen su manir komunikacije predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića s našim zatvorenim, frustriranim društvom", navodi se u izjavi Samardžića agenciji Beta.

Prema rečima Samardžića, profesora istorije na Beogradskom univerzitetu, Jasenovac i Oluja su kolektivne tragedije srpskog naroda u Hrvatskoj, a njihova zloupotreba i na hrvatskoj i na srpskoj strani, iznova uništava i dehumanizuje žrtve, i relativizuje istorijsku i političku odgovornost.

On je dodao da se “političkim progonima” pridružio i lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas posredstvom medija koje kontroliše i posredstvom najbližih saradnika, poput Mlađana Đorđevića ili Marinike Tepić, za koje je rekao da "svesno ili nesvesno zastupaju interese Ruske Federacije".

"Mi ćemo dokumentovati sve navedene javne incidente, i uticati da se odgovorni procesuiraju. Namera Ruske Federacije je da Srbiju održava u stanju zamrznutog konflikta, čije odmrzavanje takođe postaje izgledna stvarnost. Od Evropske unije očekujemo da se prema navedenim pitanjima jasno odredi", izjavio je Samardžić.

(Beta, 07.28.2020)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »