Evropska komisija očekuje dodatne informacije, civilno društvo mora imati slobodu

Beta 29.07.2020

Evropska komisija očekuje dodatne informacije o merilima odabira onih prema kojima srpske vlasti preduzimaju finansijske provere i naglašava da su civilno društvo i organizacije za odbranu ljudskih prava "ključna komponenta svakog demokratskog društva i moraju imati slobodu delovanja".To je izjavila portparolka u EK Ana Pisonero koja je podvukla da se "mora reći da je bitka za suzbijanje pranja novca važan sastavni deo evropske integracije Srbije”.

"Istovremeno je vrlo jasno", stavila je do znanja Ana Pisonero,"da je civilno društvo sa snažnom moći delovanja bitno važna komponenta svakog demokratskog društva, a kao takvo mora biti uvaženo i prema njemu se tako moraju i vladati državne institucije".

Portparolka Pisonero je time na redovnoj konferenciji za štampu u Evropskoj komisiji odgovorila na pitanje kakav je stav Komisije prema potezima srpskog ministarstva finansija kojima se, kako je rečeno, guše kritička misao i stavovi opozicije prema vlastima.

Predstavnica za štampu u EK je istakla da "Evropska komisija pažljivo prati vesti" o merama srpske vlade da se uđe u trag finansijskim tokovima i sprečavanju pranja novca, uključujući medije i nevladine organizacije.

"Očekujemo dodatne informacije od nadležnih (srpskih) vlasti, kao i saznanja o merilima po kojima se vrši odabir onih prema kojima se preduzimaju te mere", dodala je.

"Organizacije civilnog društva i one koje brane ljudska prava igraju ključnu ulogu u snaženju svesti o građanskim i političkim pravima i moraju imati slobodu delovanja", zaključila je portparolka u EK Ana Pisonero.

(Beta, 07.29.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »