Vučić: Srbija za bolju i bržu regionalnu saradnju

Beta 29.07.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija želi brže da razvija regionalnu saradnju i stvori bolje ekonomsko okruženje za sve zemlje Zapadnog Balkana.

"Čak i ako se pridružimo Evropskoj uniji pre drugih, ostaćemo u regionu i saradnja sa drugim zemljama regiona ostaće prioritet za Srbiju", rekao je Vućić na samitu lidera Zapadnobalkanske šestorke koji organizuje vašingtonski Atlantski savet.

Vučić je rekao da Srbija pripada Balkanu i da želi da sarađuje i stvori najbolje ekonomsko okruženje za sve i dodao da ako zemlje regiona reše svoje probleme biće više poštovane i u EU i u SAD.

"Svi smo mi premali da postignemo bilo šta, ali ako radimo zajedno možemo nešto da postignemo", kazao je.

Vučić je podsetio da srpski kamioni čekaju na unutrašnjim granicama 26 miliona sati godišnje i da bi moglo da se smanji do sedam odsto troškova poslovanja ako bi se uklonile te birokratske procedure.

"Zaključak je da možemo da uštedimo više novca nego što ćemo dobiti od bilo koga u svetu", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je podsetio da je tržište Zapadnog Balkana najvažnije tržište za Srbiju posle EU i da svi treba više da se posvete ovom regionu i daju sve od sebe da povrate međusobno poverenje.

"Treba da prestanemo da podcenjujemo našu snagu, moramo sebe da promenimo", rekao je Vučić.

Dodao je da podržava ideju da se jednom mesečno organizuje samit regionalnih lidera na kojem bi se razmatrala sva pitanja i pratila implementacija dogovorenog.

"Razumem sve političke razlike, postoji najmanje jedna zemlja koja bi želela da pobegne iz regiona, tu je i poznat politički sukob Beograda i Prištine i moramo da damo sve od sebe da ga rešimo, mada nisam potpuni optimista po tom pitanju", rekao je Vučić na onlajn samitu.

(Beta, 07.29.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »