Učesnici samita pozdravili inicijativu za unapređenje ekonomske saradnje Zapadnog Balkana

Beta 29.07.2020

Učesnici video samita za partnertvo Zapadnog Balkana koji je organizovao vašingtonski Atlantski savet pozdravili su inicijativu lidera da se regionalna ekonomska saradnja ubrza i unapredi, naročito nakon pandemije korona virusa.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je izrazio zadovoljstvo jer regionalni lideri regionalnu saradnju stavljaju u prioritete u svojim politikama.

"Lideri sve češće među svoje prioritete stavljaju regionalna pitanja. Ne samo zato što je to bitno za region, već jer je bitno za njih. U našim zemljama ukoliko žele reizbor moraju da daju nešto građanima. To znači da moraju da preuzmu odgovornost, a ne da čekaju šta će doći iz Vašingtona, Berlina, Londona ili Brisela", rekao je Čadež.

Biznis zajednica, naveo je, želi da bude konstruktivni partner.

"Ne donosimo odluke, ne pravimo zakone, ali imamo velike resurse da pomognemo", dodao je predsednik Privredne komore.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer izjavio je da odnosi SAD i EU ostaju "fundamentalno kooperativni", da dve strane imaju zajedničku viziju budućnosti i da vide Zapadni Balkan kao deo EU.

Palmer je rekao da SAD "snažno i javno" podržavaju proces pregovora Beograda i Prištine koje vodi specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak.

Dodao je da Vašington podržava i ohrabruje zemlje Zapadnog Balkana da razvijaju ekonomsku saradnju, kao što su zeleni koridori, ali da je neophodno i da sprovode unutrašnje reforme da bi napredovale na putu ka EU i da bi privukle strane investicije.

Po njegovim rečima, sve investicije su doborodošle, uključujui ruske i kineske, ako su transparentne i u skladu sa zakonom.

"Ali zemlje Zapadnog Balkana razumeju da njihova ekonomska budućnost leži u regionalnoj saradnji i integraciji u evropsku ekonomsku infrastrukturu", dodao je Palmer.

Direktorka za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Henoveva Ruis Kalavera rekla je da je najvažniji deo današnjeg samita jaka poruka da svi regionalni akteri vide beneficije saradnje.

"Možemo samo da pozovemo Evropsku komisiju da to podrži jer je prevazilaženje prepreka cilj koji smo postaili pre nekoliko godina, a te prepreke su činile region neprivlačim stranim investicijama", rekla je ona.

Generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju (RCC) Majlinda Bregu je rekla da je razmena regiona sa EU je visoka, ali da je fokus na međusobnu razmenu u regionu ono što će privući strane investitore.

"Za biznis zajednice u regionu je najbitniji rast saradnje u regionu. Oni osećaju da će bliža saranja na Zapadnom Balkanu poslati pozitivne signale drugim ekonomijama", rekla je Bregu.

Dodala je da Savet ima pripremljen akcioni plan za regionalnu ekonomsku saradnju koji će biti usvojen na samitu u Sofiji u novembru, a koji se pored četiri slobode Evropske unije fokusira i na regionalne investicije, digitalno tržište, integracije, inovacije, zelene politike.

Istakla je da je putovanje uz lične karte u regionu jako bitno.

"Ako ne mogu slobodno da putuju u regionu, putovanja i ekonomske integracije će uvek biti teški", rekla je Bregu.

(Beta, 07.29.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »