Aleksić (Narodna stranka): Investiranje Telekoma verovatno najveća pljačka u istoriji Srbije

Beta 13.08.2020

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da je investiranje Telekoma Srbija u nekoliko kablovskih operatera "verovatno najveća pljačka u novijoj istoriji, a možda i ikada u Srbiji".

"Da imamo nadležne organe i da funkcionišu institucije u Srbiji, krivične prijave (zbog poslovanja Telekoma) bi davno trebalo da budu podnete. Pre više od sedam meseci govorio sam o tome i naveo jasne podatke i činjenice. Pošto nije bilo reakcije, juče sam podneo krivičnu prijavu protiv Nadzornog odbora Telekoma, koji je doneo odluku o tome da Telekom potroši pola milijarde evra na kupovinu manjih kablovskih operatera", rekao je Aleksić televiziji N1.

Aleksić je podsetio i da je Tužilaštvu za organizovani kriminal podneo krivičnu prijavu i protiv direktora Državne revizorske institucije Duška Pejovića.

"Pejović je, prema mojim informacijama, prikrivao proces revizije te akvizicije. Prijava je podneta protiv zastupnika državnog kapitala u tom Telekomu, kao i protiv nadležnih u ministarstvima privrede i telekomunikacija", rekao je Aleksić.

Aleksić je precizirao da je Nadzorni odbor Telekoma imenovala Vlada Srbije i da je zanimljivo da ne postoji "nikakav trag" da je vlada dala saglasnost za takvu transakciju.

"Ti ljudi su doneli odluku da preduzeće 'Kopernikus tehnolodži' plate 195 miliona evra, a da je vrednost kapitala te firme bila 10 miliona evra", rekao je Aleksić, i dodao da je firma "Radijus vektor" plaćena 110 miliona evra, dok je vrednost kapitala iznosila tek 4,5 miliona evra.

Aleksić je naveo da je od oktobra 2018. godine do jula 2019. godine Nadzorni odbor doneo odluku da se sa pola milijarde evra investira u preduzeća koja prema svim finansijskim izveštajima imaju problema u poslovanju.

"Telekom se zadužio da bi ostvario ove investicije, a najsumnjivija je investicija u kompaniju Kopernikus. Doneo sam sve dokaze, podneo krivičnu prijavu, i verovao sam da će već danas neko da se oglasi, ali se to nije desilo", rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da bi u Državnoj revizorskoj instituciji morali da znaju šta se dešavalo u Telekomu u vezi sa kupovinom malih kablovskih operatera, kao i da bi tužilaštvo moralo da se obrati Državnoj revizorskoj instituciji i da traži podatke jer se tamo jasno vidi kolika je korupcija u pitanju.

"Državna revizorska institucija je već duže vreme partijska firma Aleksandra Vučića koja ima zadatak da utvrdi da li je bilo nepravilnosti, da onda to prikrije, a da njemu da prave podatke, kako bi se on razračunavao sa svojim partijskim kolegama i koalicionim partnerima", rekao je Aleksić.

Aleksić je, povodom nasrtaja izvršnog direktora za ljudske resurse Telekoma Srbija Draška Markovića na potpredsednicu Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić, rekao da je to rezultat straha odgovornih zbog svega što se o Telekomu u javnosti govori.

(Beta, 08.13.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »