Vučić: Sutra razgovaram sa Angelom Merkel, Kosovo je najvažnija tema

Beta 30.08.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će sutra imati razgovor sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o više tema, da će Kosovo biti najvažnija među njima, kao i predstojeće posete Vašingtonu i Briselu.

On je za TV Pink naveo da će se u razgovoru boriti "za nešto bolju poziciju Srbije", da će sutrašnji Bledski forum biti "interesantan" i da će govoriti o značajnim promenama koje će se desiti u Evropi i u svetu.

"Smatram da je loše da Srbija (u pregovorima) bude unižena i da srpski narod uvek bude taj koji plaća ceh. Srbi moraju da budu jednako zadovoljni ili nezadovoljni kao i drugi", ocenio je Vučić.

Naveo je i da će se sutra sastati sa predstavnikom EU u pregovorima Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, i premijerima Bugarske, Mađarske i Hrvatske.

Vučić je dodao da se ekonomska saradnja sa Slovenijom stalno razvija i da je Srbija postigla paritet uvoza i izvoza sa tom zemljom, odnosno da trenutno ostvaruje minimalan suficit u trgovini.

Govoreći o izborima u Crnoj Gori rekao je da treba sačekati i da je očigledno da je Lsita za budućnost Crne Gore napravila ogroman pomak.

"Rezultati sa severa ukazuju na ubedljivu pobedu te liste, ali to ne znači ništa dok ne dobijete celokupne rezultate. Svakako ćemo onima koji pobede uputiti čestitku, kao što to uvek i radim", kaže Vučić.

Na optužbe predstavnika zvanične Podgorice da se Srbija meša u unutrašnje stvari Crne Gore, Vučić je rekao je da je očigledno da "ko god želi nešto u regionu da postigne, mora da napadne Vučića".

"Za mene je važna jedna druga stvar, a to je činjenica da se srpski narod podigao, da je počeo da štiti svoja identitetska prava", rekao je Vučić i dodao da je Srbija više nego ikada pomagala srpske organizacije u Crnoj Gori, radi očuvanja kulture i ćiriličkog pisma.

Dodao je i da je važno da se ne smanji broj Srba na predstojećem popisu u Crnoj Gori, što bi pokazalo da Srbija kao matica brine o svojim sunarodnicima.

(Beta, 08.30.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »