Aleksandar Novačić objavio novi biografski roman o ruskom piscu Platonovu

Beta 31.08.2020

Književnik i dugogodišnji novinar iz Beograda Aleksandar Novačić objavio je novi "biografski roman" pod nazivom "Platonov - hronika jednog podruma", a kuriozitet predstavlja činjenica da je njegovo najnovije delo svoju prvu objavu doživelo na makedonskom jeziku.Novačić je do sada već objavio takozvane "biografske romane" o Antonu Čehovu, Mihailu Bulgakovu, Nikolaju Gogolju i Venediktu Jerofejevu a novo delo posvetio je Andreju Platonovu (Andrej Platonovič Klimentov 1899-1951), za koga književni znalci tvrde da je nesumnjivo u samom vrhu ruske književnosti, iako je njeogovo delo izašlo pred oči šire javnosti tek 1980. godine.

Nobelovac Josif Brodski posebno je isticao vrednost i bogatstvo jezika Platonovljeve literature, za koji se kaže da je težak, ali "poput plemenitog metala", dok je slovenački filozof Slavoj Žižek napisao da je Platonov najbolju pisac 20. veka, zajedno sa Kafkom i Beketom.

Sve romane Aleksandra Novačića, uključujući i najnoviji, objavila je makedonska izdavačka kuća "Vezilka 2011".

Njegove romane na makedonski jezik preveo je Risto Lazarov.

Aleksandar Novačić (81) je pisac i novinar iz Beograda koji je u svojoj karijeri bio i dopisnik iz Sarajeva, Pekinga i Moskve.

Pisao je za listove NiN, Naša borba i novinske agencije Tanjug i Beta.

Autor je brojnih knjiga o dramatičnim političkim i društvenim promenama koje su se dešavale u zemljama iz kojih je izveštavao, poput transformacije Kine nakon smrti Mao Cedunga, do kolapsa Sovjetskog Saveza.

(Beta, 08.31.2020)

Beta »

Kultura, najnovije vesti »