Izdavačka kuća Pčelica obeležava veliki jubilej, 20 godina od prvog izdanja radne sveske „Pčelica“

Beta 01.09.2020

Radne sveske „Pčelica“ za srpski, matematiku, svet oko nas i prirodu i društvo, najpopularnije su radne sveske među najmlađim školarcima ali i roditeljima, učiteljima i nastavnicima. Danas, dvadeset godina od prvog izdanja, tiraž radnih sveski „Pčelica“, popularnog nastavnog sredstva odobrenog od Ministarstva prosvete, broji se stotinama hiljada primeraka, dok su pojedini naslovi doživeli i više od 60 izdanja, saopštila je izdavčka kuća Pčelica.

Izdavačka kuča Pčelica, koja je nastala samo tri godine od obajvljivanja prve radne sveske „Pčelica“, ljubiteljima pisane reči nudi veliki broj naslova domaće, kao i klasika svetske književnosti za decu, popularne naslove za bebe, slikovnice, ali i naslove edukativne, zabavne i kreativne literature. Poseban deo izdavačkog programa posvećen je lektirama za osnovnu školu, na savremen i metodički način, kako bi školarcima olakšali razumevanje, analizu i tumačenje pročitanog.

Pozicionirajući se na domaćoj sceni kao jedan od vodećih izdavača književnosti za decu, Pčelica je u poslednjoj deceniji načinila i prve korake na međunarodnom planu, i postala brzo prepoznatljiva izvan granica Srbije: u Italiji, Poljskoj, Rusiji, Turskoj, Bugarskoj, Islandu, Hrvatskoj, Кini, Rumuniji, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Mađarskoj, Mongoliji, Vijetnamu i drugim zemljama.

O kvalitetu Izdavačke kuće Pčelica u svetskom izdavaštvu najbolje govore i mngobrojne međunarodne nagrade i priznanja: The White Raven, koju dodeljuju stručnjaci Internacionalne biblioteke za decu i mlade u Minhenu, nagrade za najčitaniju knjigu godine u oblasti književnosti za decu u Bugarskoj, Festivala slovenske knjige u Moskvi i Minsku, kao i drugim ne manje važnim nagradama u zemlji i regionu (nagrade na sajmovima knjiga u Beogradu, Novom Sadu, Podgorici, Banjaluci, Nišu, Pirotu, Nagrada Zmajevih dečjih igara, Politikinog zabavnika, Nagrada Neven, Gordana Brajović, Rade Obrenović i dr).

Iak o je od prvog izdanja radne sveske prošlo 20 godina, interesovanje za PČELICINA izdanja ne opada. Razlog je samo jedan: stalno prilagođavanje zahtevima savremene nastave, usklađivanje sa promenama nastavnih planova i programa, kao i dokazani stručni kvalitet i kreativni pristup nastavi, navodi se u saopštenju.

(Beta, 09.01.2020)

Pročitajte još

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »