Jeremić na TV N1 o Crnoj Gori, pregovorima s Kosovom, opoziciji

Beta 02.09.2020

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da bi Srbija trebalo da "istinski, solidarno i bratski" podrži novu vlast u Crnoj Gori, jer je to "pitanje najvišeg državnog i nacionalnog prioriteta", i da bi tu podršku trebalo da zajednički zastupaju vlast i opozicija.

"Da se dogovorimo da postoji jedna stvar oko koje ne napadamo jedni druge, ne hvatamo se za gušu, nego da kažemo da je ovo pitanje od najvećeg mogućeg značaja za našu zemlju i naš narod, kao i za ceo region, i hajde da se oko toga ne svađamo", rekao je Jeremić televiziji N1.

Jeremić je rekao da podrška Srbije ne sme biti takva da stvara unutrašnje probleme u Crnoj Gori i predstavlja uplitanje u interne političke odnose, jer tamošnja nova vlast nasleđuje izuzetno složenu situaciju - "prilike su veoma delikatne, a ekonomska situacija izuzetno teška nakon propale turističke sezone".

Predsednik Narodne stranke je naveo da je opozicija u Crnoj Gori "velika inspiracija za ceo region", da se od nje "može naučiti da je moguće ostaviti po strani političke razmirice i ideološke razlike kada je reč o saradnji na ostvarivanju strateškog cilja".

Govoreći o pregovorima Srbija-Kosovo, Jeremić je procenio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić "neće imati hrabrosti da potpiše dokument" kojim bi Srbija omogućila Kosovu članstvo u UN, odnosno "praktično priznala samoproglašeno Kosovo".

"Vučić je video šta se dogodilo u Crnoj Gori, gde je Milo Đukanović pogrešio jer je dirnuo u stvar koja se ne dira - dirnuo je u identitetsko pitanje, i izgubio izbore prvi put nakon 30 godina, a Đukanović umnogome liči na Vučića, pre svega u odnosu prema organizovanom kriminalu i demokratskim vrednostima", rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da je "Vučić samovoljno i bez ikakve pregovaračke platforme" premestio pregovore o Kosovu u Belu kuću i da predstojeći razgovori u Vašingtonu s predstavnicima vlasti Kosova "predstavljaju opasnost".

"U Beloj kući nema Rusije i njenog veta u Savetu bezbednosti UN, a Vučić je tamo premestio razgovore, dok je lažno optuživao bivšu vlast da je premestila proces iz Njujorka u Brisel. Iako sada verovatno neće biti potpisan konačni sporazum, ako Donald Tramp pobedi na izborima za predsednika SAD, on bi mogao da ih ponovo pozove u Belu kuću, jer je već učinjen presedan promene formata", rekao je Jeremić.

Govoreći o odnosima u opoziciji u Srbiji, rekao je da bi ona trebalo da se "udruži oko višeg cilja" koji je u interesu svih građana i izrazio uverenje da će se naći način da se prevaziđu aktuelne teškoće.

Jeremić je izneo da saradnja Narodne stranke i Stranke slobode i pravde nije kao što je bila pre izbijanja skandala koji je prouzrokovao bivši član i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović "svojim šovinističkim ispadom i pokušajem da prevede značajan broj članova i odbora u stranku Dragana Đilasa".

"Mi nismo imali veze sa snimanjem Jovanovićevog razgovora (koji se pojavio u javnosti). Strašno je ono što je Jovanović izgovorio i činio. Nije ohrabrujuća Đilasova izjava da Jovanovića reči koje je izgovorio, samo trenutno diskvalifikuju od bavljenja politikom i stupanja u Stranku slobode i pravde. Koliko je dugo to trenutno?", pitao je Jeremić.

Jeremić je podsetio da je funkcioner SNS-a Bratislav Gašić "godinu dana sačekao na klupi nakon verbalnog ispada prema novinarki" i rekao da se "nada da Đilas nije imao nešto slično na umu kada je u više navrata podvukao da 'trenutno' za Nikolu Jovanovića nema mesta na političkoj sceni".

(Beta, 09.02.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »