Tramp pozdravio hrabrost Vučića i Hotija, nazvao sporazum istorijskim

Beta 04.09.2020

Predsednik SAD Donald Tramp pozdravio je hrabrost predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija u finalizovanju sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa, čime su kako je rekao učinili "svoje zemlje, Balkan i svet bezbednijim".

Tramp je ovo izjavio u Beloj kući posle potpisivanja sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa, kome je on prisustvovao i u kome su SAD posredovale.

"Drago mi je da objavim još jedno istorijsko preuzimanje obaveza, Srbija i Kosovo su se obavezale na ekonomsku normalizaciju. Posle nasilne i tragične istorije i godina propalih pregovora moja administracija predložila je novi način premošćivanja podela", rekao je Tramp.

On je rekao da su usmeravanjem na otvaranje radnih mesta i ekonomski rast dve zemlje bile u stanju da postignu pravi prodor oko ekonomske saradnje po celom nizu pitanja.

"Bila je potrebna ogromna hrabrost predsednika Srbije Vučića i premijera Kosova Hotija da krenu u ove pregovore i dođu u Vašington da finalizuju ove obaveze. Uradivši to oni su učinili svoje zemlje, Balkan i svet bezbednijim", rekao je Tramp i dodao da se raduje što će u vremenu koje dolazi videti Srbiju i Kosovo kako prosperiraju i rade zajedno na ekonomskoj saradnji u regionu.

Tramp je rekao da su ostvarili i dodatan napredak na Bliskom istoku.

"Kosovo i Izrael dogovorili su se o normalizaciji odnosa i uspostavljanju diplomatskih odnosa. Srbija se obavezala na otvaranje komercijalne kancelarije u Jerusalimu ovog meseca i na premeštanje svoje ambasade u Jerusalem do jula", rekao je Tramp.

(Beta, 09.04.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »