Vuletić: Bez priznanja Kosova problem ne može da bude rešen

Beta 05.09.2020

Član Predsedništva Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić ocenio je danas da bez potpunog rešenja kosovskog problema, koje izgleda daleko, Kosovo i ceo Balkan neće biti stabilni.

"Moralo bi da bude jasno da bez priznanja Kosova problem ne može da bude rešen. Neophodno je građanima Srbije objasniti zašto smo izgubili pravo upravljanja Kosovom", ukazao je Vuletić u saopštenju povodom toga što su predstavnici Srbije i Kosova u petak u Vašingtonu zsebno potpisali dve verzije dokumenta "ekonokska normalizacija".

On je pozdravio svaki napredak u razgovorima Beograda u Prištine, posebno ako građani Kosova i svih nacionalnosti od toga imaju koristi, ali smatra da "loš utisak izaziva nesposobnost za dijalog i gubitnička pozicija Srbije jer se i o ovakvim temama mora razgovarati pred predsednikom Amerike".

"U Kumanovu je 1999. je potpisana kapitulacija, a predsednik Vučić to naziva delimičnom kapitulacijom. Predlažem mu i rado bih ga podržao da lično objasni, da se pokaje iskreno i prizna greške koje je napravila Srbija u tom periodu. To bi mogao da bude najefikasniji način da se izađe iz ludila u kojem se nalazimo decenijama", smatra Vuletić.

Po njegovim rečima, za rešenje je potrebna šira podrška društva, "ali prodavci magle u vidu ispregovaranih zvezdica i fusnota u vreme svoje apsolutne vlasti - Tadić, Jeremić i Borko Stefanović i dan danas ne odustaju od laži i daljeg zamajavanja javnosti, a o iskrenom pokajanju i ogradi od Miloševićeve politike nema govora".

"Naprotiv, najnovijim optužbama Vučića kao izdajnika, svrstavaju se u red najglasnijih branitelja Miloševića i Šešelja, kome je Vučić bio prvi asistent u periodu razaranja bivše države", ocenio je Vuletić.

Dodao je da je "neprihvatljivo objašnavati javnosti da moramo priznati Kosovo da bismo postali članica EU, a bez prethodnog i konačnog razjašnjenja zbog čega i kako smo dovde došli".

"Na taj načn se naš vrhunski nacionalni interes kompromituje jer se od EU pravi neprijatelj, a svi mi zajedno plaćamo jezivo skupu cenu (svojim) lošim i besperspektivnim životima", zaključio je član predsedništva GDF-a.

(Beta, 09.05.2020)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »