Američka privredna komora u Srbiji pozdravila 'ekonomsku normalizaciju' potpisanu u Vašingtonu

Beta 05.09.2020

Američka privredna komora u Srbiji pozdravila je dokument "Ekonomska normalizacija" koji su predstavnici Srbije i Kosova potpisali u petak u Vašingtonu i ocenila da je to snažan impuls ekonomskom razvoju.

Predsednik Američke privredne komore u Srbiji Zoran Petrović rekao je danas da "ovakvi i slični ekonomski sporazumi daju snažan impuls ekonomskom razvoju jer predstavljaju osnov za brži protok ljudi, roba, usluga i kapitala u regionu".

"Srbija ima značajan izvozni potencijal, naročito u regionalnim okvirima, pa je dosledno sprovođenje ovakvih sporazuma šansa za rast privrede i tešnje ekonomsko regionalno povezivanje", kazao je Petrović.

Američka privredna komora u Srbiji predstavlja preko 200 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija koje zapošljavaju oko 95.000 građana Srbije i koje su u zemlju investirale 14 milijardi evra.

Lideri Srbije i Kosova juče su u Beloj kući u prisustvu predsednika SAD Donalda Trampa potpisali dokument u dve verzije, nazvan "Ekonomska normalizacija".

Između ostalog, predviđaju se zajednički projekti infrastrukture, uz pomoć EKSIM (Uvozno-izvozne) banke SAD i američke Finansijske korporacije za međunarodni razvoj, kao i otvaranje njene kancelarije u Beogradu.

(Beta, 09.05.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »