Industrijska proizvodnja u Nemačkoj raste već tri meseca

Beta 07.09.2020

Industrijska proizvodnja u Nemačkoj povećala se i u julu, što je bio treći uzastopni mesec rasta, ali je dobitak bio relativno skromniji nego neposredno nakon obustavljanja mera blokade zbog pandemije tokom većeg dela proleća, pokazali su danas zvanični podaci.

Proizvodnja je jula porasla za 1,2 odsto u odnosu na jun, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Porast je u maju bio 7,4 odsto, a 9,3 odsto u junu, pošto se aktivnost u Nemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, oporavila od velikog pada u martu i aprilu.

Ministarstvo je reklo da se proizvodnja vratila na gotovo 90 odsto svog nivoa u prošlogodišnjem četvrtom kvartalu, pre pandemije.

Rast u julu je "sigurno razočaravajući", rekao je Tomas Štrobel, ekonomista iz banke UniCredit u Minhenu.

On smatra da je skroman rast posledica sezone godišnjih odmora, ali "jedan od glavnih razloga usporavanja sigurno potiče iz velike zavisnosti Nemačke od spoljne trgovine i globalne potražnje za njenom robom i uslugama".

Teškoće zbog pandemije u zemljama van evrozone, uključujući SAD, Veliku Britaniju i nekoliko ekonomija u razvoju, verovatno su smanjile nemački izvoz.

Prošle nedelje je objavljeno da su fabričke porudžbine u Nemakoj porasle za 2,8 odsto u julu, usporavajući sa 10,4 odsto u maju i 28,8 odsto u junu.

Vlada je prošle nedelje rekla da ekonomija funkcioniše bolje nego što se očekivalo i da sada predviđa da će pad BDP ove godine biti 5,8 odsto što je nešto optimističnije od 6,3 procenta koje je predviđala krajem aprila.

(Beta, 09.07.2020)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »