Klub Vasa Stajić: Vučić u Vašingtonu priznao Kosovo, to je dobra vest

Beta 07.09.2020

Vojvođanski kulturni klub "Vasa Stajić" saopštio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisom na vašingtonski sporazum "nedvosmisleno priznao nezavisnu državu Kosovo" i da to "predstavlja dobru vest i signal da je vreme da se Srbija okrene rešavanju brojnih unutrašnjih problema".

Kao unutrašnje probleme VKK Vasa Stajić navodi "nedostatak vladavine prava, korupciju vasionskih razmera, gušenje slobode medija i izražavanja, ali i centralističko uređenje države i dugogodišnje ignorisanje rešavanja statusa Autonomne pokrajine Vojvodine".

Ova organizacija ističe da je bez rešavanja statusa Vojvodine nemoguća demokratizacija i modernizacija Srbije.

"Iako je jasno da je vašingtonski sporazum deo Trampove predizborne kampanje, iako nije u potpunosti belodano kakav će odnos prema njemu graditi eventualno nova američka administracije - činjenica je da on može da donese vrlo pozitivne pomake za ceo naš region", navedeno je u saopštenju VKK "Vasa Stajić".

Ova organizacija navodi da će izgradnja putne i železničke infrastrukture predviđena sporazumom "ukoliko bude realizovana" značajno olakšati život i poslovanje za stanovnike Srbije, Kosova, pa i Albanije, što može delovati "okrepljujuće" na političke odnose Srba i Albanaca.

"Veoma je važno i to što sporazum predviđa i veće prisustvo Sjedinjenih Američkih Država u regionu, što može da bude kontrateža snažnim političkim i ekonomskim uticajima sa istoka", navedeno je u saopštenju.

VKK "Vasa Stajić" izražava nadu da će "veće prisustvo SAD-a imati i pozitivne posledice na unutrašnje političke prilike u zemlji, odnosno na njenu demokratizaciju i zaustavljanje autokratskih procesa u zemlji".

(Beta, 09.07.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »