Prigodno izdanje poštanskih maraka povodom 70 godina od osnivanja Saobraćajnog fakulteta

Beta 10.09.2020

Pošta Srbije će sutra pustiti u opticaj prigodno izdanje poštanskih maraka povodom 70 godina od osnivanja Saobraćajnog fakulteta Univerzitet u Beogradu, najavilo je to javno preduzeće.

Kako je navedeno danas u saopštenju, na taj način Pošta obeležava jubilej  najstarije i najvažnije visokoobrazovne institucije u oblasti saobraćajnog inženjerstva u celoj Jugoistočnoj Evropi.

Motiv na marki je zgrada zdanja Saobraćajnog fakulteta, a to arhitektonsko rešenje nagrađeno je Oktobarskom nagradom grada Beograda.

Visoka saobraćajna škola osnovana je 8. septembra 1950. a juna 1960. godine Zakonom o univerzitetima osnovan je i Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu.

Tokom 70 godina odškolovao je više od 9.500 diplomiranih inženjera saobraćaja, master inženjera saobraćaja i magistara saobraćaja, kao i oko 200 doktora tehničkih nauka.

Sada naučna i stručna znanja u oblasti drumskog, železničkog, vodnog, vazdušnog, poštanskog, telekomunikacionog saobraćaja i logistike, stiče oko 2.000 studenata na brojnim savremenim studijskim programima. 

 

(Beta, 09.10.2020)

Povezane vesti »

Ekonomija, najnovije vesti »