Šešelj (SRS): Srbija trebalo da odbije pritiske EU, a ne da savija šiju i puzi (VIDEO)

Beta 10.09.2020

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj ocenio je danas da je Vlada Srbije trebalo da odbije pritiske iz Evropske unije da pripadnici Vojske Srbije (VS) ne učestvuju na vojnim vežbama "Slovensko bratstvo" u Belorusiji.

Vlada Srbije donela je u sredu odluku da u narednih šest meseci prekine sve vojne vežbe i sve vojne aktivnosti sa svim partnerima radi očuvanja pozicije vojne neutralnosti, a ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da se Srbija nalazi pod "strašnim i nezasluženim pritiskom" EU koja traži da se napuste planirane vojne vežbe sa Belorusijom.

"Da li tako smeju predstavnici jedne zaista nezavisne države da se ponašaju? Na pritiske treba reagovati odbijanjem, a ne savijanjem šije, puzeći, jer ako sada zapad vidi da se pristici isplate, oni će se jedan za drugim plasirati", kazao je Šešelj na konferenciji za novinare u sedištu stranke.

Podsetio je da je danas trebalo da počne vojna vežba "Slovensko bratstvo" u Belorusiji, a da su pripadnici VS već otputovali i ocenio da je "nepodnošljivo" što sada moraju da se vraćaju.

Rekao je da su "kao hleb nasušni" Srbiji potrebne vojne vežbe sa "prijateljskim zemljama" i da se ne sme kvariti prijateljstvo sa Rusijom i Kinom te je istakao da je potrebno da vlast razuveri te zemelje, "da se prijateljski odnosi neće menjati i da Srbija ostaje pouzdan partner".

"Suviše smo se igrali sa strpljenjem Rusije i Kine, treba da kažemo: 'Postoje nepouzdani zastupnici raznih kompanija koji žele 5G mrežu da uvedu, ali kineske firme su najpouzdanije, 'Huavei' je najpouzdaniji i bez premca je'. A sa Rusijom imamo tradicionalni savez, kulturnu i nacionalnu bliskost", dodao je Šešelj komentarišući neke odredbe sporazuma Beograda i Prištine iz Vašingtona.

Šešelj je naglasio da je s druge strane, Vlada Srbije trebalo da donese odluku da se sve mirovne snage Srbije u Libanu povuku nazad, nakon što se ona sporazumom sa Prištinom obavezala da će libanski Hezbolah označiti kao terorističku organizaciju.

"Mi imamo nekoliko stotina vojnika u Libanu, a glavna oružana sila je Hezbolah. Naši vojnici su dosad tamo služili nepristrasno da bi sačuvali mir. Kako sada neki srpski oficir može da ubedi oficira Hezbolaha da smo nepristrasni, da smo objektivni kad ih je Srbija proglasila terorističkom organizacijom", upitao je Šešelj.

On je rekao da Hezbolah nije teroristička organizacija te upitao zašto je Srbiji potreban sukob s njima i da li će srpski vojnici ispaštati zbog toga ukoliko dođe do reakcije te organizacije.

Komentarišući postignuti dogovor između crnogorskih koalicija koje bi mogle da formiraju novu vladu, a kojim se nastavljaju evroatlantske integracije i priznanje Kosova ne dovodi u pitanje, Šešelj je kazao da oni moraju da budu sada oprezni kako ne bi poremetili unutrašnje odnose.

Dodao je da nijedna srpska stranka na tamošnjim parlamentarnim izborima nije dobila dovoljno glasova da bi mogla da zahteva takve promene, zbog kojih bi se sada rizikovala koalicija.CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

(Beta, 09.10.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »