Vučić: Važno je šta piše u dokumentu, a ne šta neko misli da piše

Beta 10.09.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras povodom dve odredbe dokumenta koji je potpisao u Vašingtonu da je važno šta u njima piše, a ne na šta neko misli da se one odnose.

U dokumentu o "ekonomskoj normalizaciji" s Kosovom, Srbija se prošlog petka u Vašingtonu obavezala da diverzifikuje svoje snabdevanje energentima, što je potumačeno kao odredba usmerena protiv Rusije.

"Ne pominje se gas direktno (u dokumentu), ali ste vi pomislili. Vi ste pomislili, ali ne piše. Rekao sam Amerikancima da ćemo da kupujemo najjeftiniji gas na tržištu, uspeli smo da izbacimo odredbu da ćemo da kupujemo američki LNG (tečni prirodni gas)", kazao je Vučić.

On je naveo da Srbija "nema ništa protiv" toga da diverzifikuje snabdevanje energentima, ali da je Amerikancima rekao da "ne dolazi u obzir" da se Srbija obaveže na odustajanje od "kupovine povoljnog ruskog gasa".

Povodom odredbe iz dokumenta kojom se Srbija obavezala da zabrani upotrebu 5G opreme koja dolazi od "nepouzdanih dobavljača", što je protumačeno kao potez protiv Pekinga, Vučić je kazao da se "Kina nigde ne pominje".

"Piše li da je Kina problem? Važno je šta piše, a ne šta neko misli da piše. Ne piše Kina nigde (u dokumentu)", rekao je Vučić.

On je protumačio da je Srbija u Vašingtonu suštinski potpisala "pismo o namerama" i dodao da će Srbija da poštuje obaveze koje je preuzela u Vašingtonu, osim ako "Albanci" (Kosovo) ne budu poštovali svoje obaveze.

"Mi možda ne moramo da poštujemo te obaveze, ali poštovanje u međunarodnoj zajednici stičete tako što poštujete ono što potpišete", rekao je Vučić

Vučić: Formiranje nove vlade Srbije do kraja meseca, pre toga izbor predsednika Skupštine

Vučić: 'Amerika odškrinula vrata prema nama i učestvovaće u brojnim projektima'

Građani protestovali ispred RTS tokom gostovanja Aleksandra Vučića

(Beta, 09.10.2020)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »