Aleksandar Šešelj (SRS): Minimalna zarada mora da odgovara minimalnoj potrošačkoj korpi(VIDEO)

Beta 17.09.2020

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj izjavio je danas da minimalna zarada radnika mora da odgovora minimalnoj potrošačkoj korpi te je pozvao Vladu Srbije da usvoji načelo SRS kojim se to propisuje.

"Smatramo da je položaj radnika izuzetno nezadovoljavajući, imajući u vidu pregovore sindikata i ministarstva (o iznosu minimalca). Vlada treba da usvoji načela SRS (...) Plata nije socijalno davanje već zarada, a mora se propisati zakonom i težiti da minimalna plata odgovara minimalnoj potrošačkoj korpi", kazao je Šešelj na konferenciji za novinare u centrali stranke.

Naglasio je da ni smenom vlasti nije promenjen kurs Vlade Srbije koji traje deset godina, "da se položaj radnika stavlja u drugi plan, a da su prioritet države - investitori".

"Stranim investitorima se isplaćuje po 10 ili 15 hiljada evra po radniku, dobijaju zemljište besplatno i administrativne dozvole na brži način i tako se finansiraju strani investitori. Jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope finansira najbogatije investitore", istakao je Šešelj.

Šešelj je rekao da će se kriza izazvana epidemijom korona virusa koja sledi najviše odraziti na radništvo, a da se ne može očekivati neki povlašćeni odnos investitora prema njima kada se država ponaša kao maćeha.

"Nismo protiv stranih investicija, one su potrebne i važne. Ali ne na način da se finansira poslovanje investitora, a da u svakom momentu imaju ucenjivački potencijal - da mogu da napuste naše tržište kad god žele, bez ograničenja i da radnike ostave bez posla", naglasio je Šešelj.

Aleksandar Šešelj (SRS): Nećemo učestvovati na sastancima pod tutorstvom NVOZamenik predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj izjavio je danas da SRS neće učestvovati u dijalogu predstavnika vlasti i opozicije, na koji je pozvao predsednik Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević.

"Srpska radikalna stranka svakako neće učestvovati ni u kakvim sastancima pod tutorstvom nevladinih organizacija, koje se finansiraju iz inostranstva i predstavljaju se kao vrhovni politički autoriteti već godinama, ako ne i decenijama", kazao je Šešelj na konferenciji za novinare u centrali stranke.

Naglasio je da Srbija ima velikih problema u funkcionisanju političkog sistema, ali smatra da oni ne mogu biti rešeni "tako što će doći neko iz inostranstva da izdiktira kako treba parlament i pluralizam u Srbiji da izgledaju".

"Političari u Srbiji treba da prepoznaju probleme našeg pluralizma, ili nedostatka pluralizma. Da nastoje da se problemi reše u interesu Srbije a ne u interesu nekih koje ne zanima ni demokratija ni politički pluralizam, već to da glavni tok naše političke scene budu stranke koje se zalažu za članstvo u EU i forsiraju NATO i priznanje Kosova", ocenio je Šešelj.

Govoreći o formiranju nove Vlade Srbije, Šešelj je naglasio da se u javnosti proizvodi veštačka tenzija o tome ko će tu instituciju činiti, iako je na izborima 21. juna ubedljivu pobedu odnela Srpska napredna stranka (SNS).

Istakao je to što glavne državne institucije, Vlada i Skupština Srbije nisu počele da rade pokazuje da nemaju legitimitet, da ne predstavljaju izbornu volju građana a da iz te krize treba izaći raspisivanjem novih izbora.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

(Beta, 09.17.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »