Меморијал Надежде Петровић у Чачку отвара се у суботу

Бета 29.09.2020

Уметничка галерија "Надежда Петровић" у Чачку најавила је данас отварање јубиларне, 30. бијеналне изложбе визуелних уметности - Меморијала Надежде Петровић, у суботу, 3. октобра.

Меморијал Надежеде Петровић је основан 1960. године у Чачку у знак сећања на ту сликарку, рођену у Чачку 1873. године, а умрлу 1915. године у Ваљеву на дужности добровољне болничарке у Првом светском рату.

У шест галеријских простора и на пет локација у јавном простору у Чачку од суботе излаже 28 уметника и две уметничке групе из БиХ, Бугарске, Црне Горе, Хрватске, Северне Македоније, Словеније и Србије.

Овогодишњи селектор Меморијала под називом "На југ, на југ! Идемо на југ" је директорка Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић.

"Меморијал је конципиран са жељом да једна од најзначјнијих бијеналних манифестација на простору бивше Југославије постане место поновног сусрета, спајања и окупљања", наводи се у саопштењу Уметничке галерије.

Галерија истиче да назив овогодишњег Меморијала алудира на усклик из доба индустријског и модернизацијског напретка Србије крајем 19. и почетком 20. века, када се тежило ка југу, а кроз Сићевачку клисуру је прошла железничка пруга куда су возом путовали и учесници Прве југословенске ликовне колоније 1905. године.

Визуелни идентитет 30. Меморијала Надежде Петровић, дело графичког дизајнера Немање Мићевића, повезао је се фикусом (Фицус еластица) - највећим и најстаријим дрветом југа на Балкану, које већ педесет година расте код Дома културе у Чачку.

Меморијал прати заједнички регионални пројекат "Територија културе" који повезује институције културе Чачка, Цетиња и Бањалуке. У том оквиру младима је намењена школа за критику и уметност, која ће, уз Меморијал истовремено радити у та три града.

У оквиру програма отварања Меморијала биће изведени два перформанса - Лале Рашчић и Јусуфа Хаџифејзовића.

(Бета, 09.29.2020)

Прочитајте још

Кључне речи

Култура, најновије вести »