UOS pozvala stručnjake da se prijave na konkurs za Upravni odbor RTS(VIDEO)

Beta 30.09.2020

Predstavnici Udružene opozicije Srbije (UOS) Đorđe Vukadinović i Zoran Lutovac pozvali su danas stručnjake da se prijave na konkurs za izbor članova Upravnog odbora Radio-televizije Srbije (RTS), koji je raspisalo Regulatorno telo za elektronske medije (REM).

Na konferenciji za novinare ispred zgrade REM, Vukadinović je naglasio važnost funkcije Upravnog odbora Javnog servisa, jer je to telo koje se bavi rukovođenjem RTS-a te da je važno da njega čine stručnjaci.

"Svi znate onu simpatičnu životinju - morsko prase koja uvek loše prolazi. REM podseća na morsko prase jer nije ni nezavisno ni regulatorno telo, a i ne obavlja svoju funkciju", ocenio je on.

Vukadinović je kazao da postoje pomaci nakon odabira novih članova Saveta REM, ali da Udružena opozicija Srbije to ne primećuje u radu javnog servisa i televizija sa nacionalnom frekvencijom.

"Očekujem da kažu da li su u stanju da sprovedu svoje zakonske obaveze, odnosno objektivno i nezavisno informisanje, ili zbog toga imaju unutrašnje probleme, politički uticaj, ili im možda treba promena zakona", dodao je on.

Vukadinović je najavio da će UOS predlošiti poboljšanje rada RTS i REM, tako da javni servis i televizije sa nacionalnom frekvencijom ne budu "u službi vlasti, niti opozicije", već da organizuju debate o važnim temama poput pitanja Kosova, afere Krušik i drugih.

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac je ocenio da REM ne vrši svoju dužnost - da RTS ne bude u službi "jednog čoveka", već da bude javni servis, a da TV s nacionalnim frekvencijama sprovode zakone i informišu objekitvno i pravovremeno.

Lutovac je naveo da je za vreme vlade Zorana Đinđića rejting RTS-a bio 30 zbog toga što su Upravni odbor činili stručnjaci i jer je uređivačka politika bila umerena, dok je danas, kako je dodao, rejting javnog servisa "jednocifren".

"Opozicija ovim ne traži prisutnost u medijima, već da dođu ljudi od integriteta koji će se boriti za javni interes", istakao je Lutovac i dodao da su za to potreban politički pritisak i institucionalno rešenje.

Naglasio je da danas nema debata na televizijama o važnim temama u kojima bi učestvovali stručnjaci, a, ukoliko RTS nastavi da bude u službi vlasti, Lutovac je naveo da su moguće i druge mere, poput bojkota onih koji se tamo reklamiraju.

(Beta, 09.30.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »