SRS osudila predstavu o Srebrenici i traži da se glumci izbace iz svih pozorišta

Beta 06.10.2020

 Srpska radikalna stranka ocenila je kao "skandaloznu" predstvu "Srebrenica, kad mi ubijeni ustanemo, liturgija", koja je odigrana u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, i zahteva da se "iz svih pozorišta izbace" glumci koji su učestvovali u njoj.

SRS je navela da se prethodnih dana mogao čuti predlog da se u Srbiji 11. jul proglasi za dan žalosti "zbog navodnog genocida koji se dogodio u Srebrenici" i da je to predlog "određene grupe ljudi koji se još narodski nazivaju i ustaše".

Član Centralne otadžbinske uprave Srpske radikalne stranke i predsednik zemunske organizacije, Zoran Borjan, rekao je da je "glumac Ivan Jevtović čak dao izjavu da on ne zna mnogo o tome šta se desilo u Srebrenici, ali da zna da se desio genocid. Jedan od njih je rekao da je to najveći zločin u Evropi posle Drugog svetskog rata, verovatno veći od 250.000 proteranih iz RSK".

Borjan je rekao da "tako zvuče i govore ustaše, i sebi dajem za pravo da ih tako nazovem u ime sve one dece i svih porodica koje su stradale od muslimanske i hrvatske ruke".

"Mi, Srbi, moramo da žigošemo ovakav ološ gde god sretnemo u javnosti, da se izdajnici svog naroda ne osećaju prijatno u Srbiji, kada su već toliki novac dobili iz inostranstva, da ih nateramo da im presedne", rekao je Borjan.

(Beta, 10.06.2020)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »