Grlić Radman: Vučić pokazao spremnost i odlučnost da poboljša položaj Hrvata u Srbiji

Beta 16.10.2020

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je večeras u Petrovaradinu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao spremnost i odlučnost kad je reč o poboljšanju položaja Hrvata u Srbiji.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem, Grlić Radman je rekao da je predsednik Srbije izrazio spremnost i za "zastupanje Hrvata u pokrajinskom i lokalnim parlamentima u Srbiji onako kako je Hrvatska to uredila za srpsku manjinsku zajednicu".

Naveo je da je s Vučićem imao "afirmativan, dobar i sadržajan" razgovor o poboljšanju odnosa dve zemlje.

"Mir i stabilnost i dobrosusedski odnosi su najvažniji. Mislim da postoji dobra volja obe strane treba da intenziviramo dijalog. Dijalog mora da postoji, odnosi možda nisu bili sjajni, ali mogu da se unaprede", kazao je šef hrvatske diplomatije.

Naveo je da je s Vučićem razgovarao o dinamici saradnje koja bi trebalo da bude intenzivnija, i da je ukazao na potrebu angažmana u traganju za nestalim osobama. Dodao je da dve zemlje zajedno tragaju za 1.869 ljudi.

Grlić Radman je rekao da je važno da se ekonomija razvija i da ekonomska saradnja Srbije i Hrvatske "može da bude primer za sve ostale aspekte saradnje".

"Otvorili smo novo poglavlje saradnje, prošlost gledamo različitim naorčarima, ali mi smo sada u sadašnjosti, moramo definisati budućnost. Upućeni smo jedni na druge", kazao je Grlić Radman.

Grlić Radman i Vučić su večeras u Petrovaradinu učestvovali na ceremoniji primopredaje rodne kuće hrvatskog bana Josipa Jelačića hrvatskoj zajednici u Srbiji.

Hrvatski ministar je taj čin ocenio kao "važan trenutak" u odnosima dve države.

"Nadam se i verujem da današnji čin primopredaje kuće bana Josipa Jelačića u njegovom rodnom gradu Petrovaradinu, na dan njegovog rođenja, može da bude simbol naše volje i želje da još snažnije krenemo u rešavanje svih otvorenih pitanja i izgradnju boljih odnosa Srbije i Hrvatske", rekao je Grlić Radman na ceremoniji.

(Beta, 10.16.2020)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »